21 Μαρτίου 2023

Νέα Υπουργική Απόφαση για το clawback:Τι προβλέπει για τα φάρμακα με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ – Περίπου 400 εκατ. ευρώ εξοικονόμησε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Νέα Υπουργική Απόφαση για τα φάρμακα και το claw back, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η απόφαση προβλέπει την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ. Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, στη διάρκεια της Ημερίδας «Μία 10ετία Φαρμάκου- Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καραθάνος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ. Διευκρίνισε επίσης ότι απόφαση αύξησης τιμών αναμένεται για μια μικρή ειδική ομάδα φαρμάκων, και ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις για πιθανή αστοχία στη μείωση του clawback για το 2023, βάσει του αντίστοιχης δέσμευσης έναντι του RRF.

Στην ίδια ημερίδα, η Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Μη εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ έκανε έναν 5μηνιαίο απολογισμό της νέας σύνθεσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (Σεπτέμβριος 2022 –Ιανουάριος 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν υπογραφεί 192 συμφωνητικά, ενώ 46 βρίσκονται σε επεξεργασία και 7 διαπραγματεύσεις είχαν αρνητική έκβαση.

Αυτή τη στιγμή 8 σκευάσματα βρίσκονται στη τελική φάση διαπραγμάτευσης, και 9 κατηγορίες φαρμάκων βρίσκονται σε επαναδιαπραγμάτευση ή εκκρεμότητα. Όπως τόνισε η κα Γκογκοζώτου συνολικά από το 2020 έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, ενώ επιπλέον 46 είναι σε επεξεργασία προς υπογραφή. Μάλιστα, το 2022 υπεγράφησαν 268 συμφωνητικά (ήτοι το 62% των συνολικών συμφωνητικών της 3ετίας).

Από τον Ιανουάριο του 2023 η ΕΔ έχει ήδη υπογράψει 41 συμφωνητικά, ενώ προς υπογραφή είναι 46 συμφωνητικά (ήτοι το 32% των συνολικών συμφωνητικών του 2022), και εκκρεμούν τα συμφωνητικά για τα νέα προϊόντα και τα σκευάσματα στις κατηγορίες που είναι υπό διαπραγμάτευση. Το συνολικό όφελος του ΕΟΠΠΥ (βάσει εκτίμησης Διαπραγματεύσεων 2022) ανέρχεται σε 390 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης Φλώρα Μπακοπούλου, τόνισε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει καταφέρει μια συνεχή αύξηση αξιολογήσεων µε ταυτόχρονη µείωση χρόνων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της τελευταίας 3ετίας (13/1/2020-31/12/2022) η επιτροπή προχώρησε σε αξιολόγηση 963 αιτήσεων, ενώ στις 31/12/22 δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα προς αξιολόγηση.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας