3 Οκτωβρίου 2023

Μετωποκροταφική άνοια: η νόσος από την οποία πάσχει ο Μπρους ΓουίλιςΤα πράγματα για τον Μπρους Γουίλις έγιναν ακόμα πιο δύσκολα αφου η αφασία από την οποία προχώρησε. Πλέον ο αγαπημένος 67χρονος ηθοποιός πάσχει απο μετωποκροταφική άνοια. Μια πολύ επιθετική μορφη της νόσου. πιο συχνή μορφή άνοιας σε άτομα κάτω των 60 ετών. Τι είναι όμως η μετωποκροταφική άνοια;

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS.uk), η μετωποκροταφική άνοια είναι ένας ασυνήθιστος τύπος άνοιας που προκαλεί προβλήματα στη συμπεριφορά και στη γλώσσα.

Άνοια είναι η ονομασία για τα προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες που προκαλούνται από σταδιακές αλλαγές και βλάβες στον εγκέφαλο. Η μετωποκροταφική άνοια επηρεάζει το μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του εγκεφάλου (τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό).

Η άνοια προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, αλλά η μετωποκροταφική άνοια τείνει να ξεκινά σε νεότερη ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 45-65 ετών, αν και μπορεί να προσβάλει και νεότερα ή μεγαλύτερα άτομα.

Όπως και άλλοι τύποι άνοιας, η μετωποκροταφική άνοια τείνει να αναπτύσσεται αργά και να επιδεινώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ετών.

Τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας

 • Τα σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • Συμπεριφορά: Να ενεργούν ακατάλληλα ή παρορμητικά, να φαίνονται εγωιστές ή μη συμπαθητικοί, να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, να τρώνε υπερβολικά ή να χάνουν τα κίνητρά τους.
 • Γλωσσικά προβλήματα: Ομιλία με αργό ρυθμό, δυσκολία να βγάλει τους σωστούς ήχους όταν λέει μια λέξη, λάθος σειρά λέξεων ή λανθασμένη χρήση λέξεων.
 • Προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες: Αποσπάται εύκολα η προσοχή τους, δυσκολεύονται με τον προγραμματισμό και την οργάνωση.
 • Προβλήματα μνήμης: Αυτά τείνουν να εμφανίζονται μόνο αργότερα, σε αντίθεση με τις πιο κοινές μορφές άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
 • Τα τεστ διάγνωσης της μετωποκροταφικής άνοιας
 • Δεν υπάρχει ένα μόνο τεστ για τη μετωποκροταφική άνοια.

Πώς γινεται  η διάγνωση

Αξιολόγηση των συμπτωμάτων: Συνήθως είναι χρήσιμο να υπάρχει κάποιος που γνωρίζει καλά το άτομο για να δώσει μια περιγραφή των συμπτωμάτων του, ειδικά επειδή κάποιος με μετωποκροταφική άνοια μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Αξιολόγηση των διανοητικών ικανοτήτων: Αυτή συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών και ερωτήσεων.

Εξετάσεις αίματος: Για να αποκλειστούν καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Σαρώσεις εγκεφάλου, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή τομογραφία PET: Αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια άνοιας και να βοηθήσουν στον εντοπισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο ή να αποκλείσουν άλλα προβλήματα του εγκεφάλου.

Οσφυονωτιαία παρακέντηση: Η εξέταση του νωτιαίου υγρού (υγρό που περιβάλλει και στηρίζει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη) μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποκλειστεί η νόσος Αλτσχάιμερ ως αιτία των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη μετωποκροταφική άνοια, ούτε κάποια θεραπεία που θα την επιβραδύνει. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ορισμένων συμπτωμάτων, ενδεχομένως για αρκετά χρόνια.

 • Φάρμακα για τον έλεγχο ορισμένων προβλημάτων συμπεριφοράς
 • Θεραπείες όπως φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία για προβλήματα κίνησης, καθημερινών εργασιών και επικοινωνίας
 • Δραστηριότητες για την άνοια, όπως τα καφέ μνήμης, τα οποία είναι συναντήσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους για να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές
 • Ομάδες υποστήριξης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων από ειδικούς σε θέματα άνοιας και άτομα που ζουν με μετωποκροταφική άνοια και τις οικογένειές τους.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας