21 Μαρτίου 2023

Υπουργική απόφαση: Εμβολιασμοί και προληπτικές ιατρικές πράξεις σε μετακινούμενους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες

Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες έγκρισης διενέργειας εμβολιασμών και μαζικών προληπτικών ιατρικών πράξεων σε μετακινούμενους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες, εξέδωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την απόφαση, φορείς που μπορούν να αιτηθούν και να διενεργήσουν εμβολιασμούς και προληπτκές ιατρικές πράξεις είναι ΝΠΔΔ, που ανήκουν στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ΝΠΙΔ που ανήκουν στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, Νομικά Πρόσωπα, που έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ).

Οι δικαιούμενοι φορείς υποβάλουν αίτηση προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, στην οποία μεταξύ άλλων εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία και δικαιολογητικά:

Η αναγκαιότητα της διενέργειας που συνίσταται στην επιστημονική τεκμηρίωση, με βάση τους κανόνες της ιατρικής και νοσηλευτικής δεοντολογίας και βιοηθικής, σε συνδυασμό με τα ειδικότερα προβλήματα που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένους πληθυσμούς (όπως αποτροπή κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ή μεταδοτικών νοσημάτων).

Ο πληθυσμός – στόχος, στον οποίον αποσκοπεί η διενέργεια των συγκεκριμένων πράξεων, με ειδικότερη αναφορά σε στοιχεία, όπως κατά προσέγγιση ο αριθμός των ωφελούμενων ατόμων από τις σχετικές δράσεις, η διάκριση σε φύλο, ηλικία, ασφαλιστική ή οικονομική κατάσταση (ανασφάλιστοι, άτομα σε ένδεια) και ειδικές κοινωνικές συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιούν (μετανάστες, πρόσφυγες, ρομά, άστεγοι).

Ο συγκεκριμένος τόπος και το χρονικό διάστημα, στο οποίο προγραμματίζονται να λάβουν χώρα οι δράσεις αυτές.

Τα στοιχεία των επαγγελματιών υγείας που θα διενεργήσουν τις ιατρικές πράξεις.

Όλες οι ιατρικές πράξεις που διενεργούνται παρέχονται απολύτως δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους λήπτες των σχετικών υπηρεσιών. Απαγορεύεται η περαιτέρω παραπομπή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε υπηρεσίες υγείας ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης. Η τυχόν δωρεά ή χρηματοδότηση φαρμάκων, υπηρεσιών ή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικούς φορείς δεν επιτρέπεται να προβάλλεται.

Οι φορείς διενέργειας των ιατρικών πράξεων:

Συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας των ΥΠΕ, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την αποφυγή επαναλαμβανόμενων και μη απαραίτητων ιατρικών πράξεων που θα αποβούν σε βλάβη της υγείας των ληπτών των υπηρεσιών και περιττού δημόσιου κόστους ή ιδιωτικής δαπάνης, και για τη διασφάλιση εν γένει της δημόσιας υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων και απρόβλεπτων υγειονομικών καταστάσεων.

Μεριμνούν για την απρόσκοπτη συνέχεια της παρεχόμενης φροντίδας, παραπέμποντας τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας προς τις κατάλληλες δομές πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για τη συνέχιση της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας