21 Μαρτίου 2023

Διατροφή: Η ώρα του γεύματος δεν έχει σχέση με το αδυνάτισμα

Σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι πως όταν κάνεις δίαιτα και προσέχεις την διατροφή σου δεν πρέπει να τρώς τίποτα μετά τις 8 το βράδυ. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων βέβαια φαίνεται να καταρρίπτει αυτή την θεωρία.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association – κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν ισχύει. Δεν έχει, δηλαδή, σχέση με την απώλεια βάρους η ώρα που τρως. Αλλού είναι το «κλειδί» για να χάσεις κιλά.

Τι διαπίστωσαν οι μελετητές για την απώλεια βάρους, την ώρα και τα γεύματα;

Στην έρευνα, 547 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για να παρακολουθήσουν τα καθημερινά τους γεύματα σε διάστημα 6 μηνών. Μέσω της εφαρμογής, οι ερευνητές είδαν, κατά μέσο όρο, τι ώρες και πόσα γεύματα έτρωγε ο καθένας κάθε μέρα, πότε οι συμμετέχοντες περιέγραφαν το γεύμα ως μικρό, μεσαίο ή μεγάλο, και πόσο βάρος έπαιρναν ή έχαναν.

Τελικά, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος των συμμετεχόντων και ο χρόνος κατά τον οποίο έτρωγαν σε σχέση με την ώρα που ξύπνησαν ή πήγαν για ύπνο δεν επηρέασε το βάρος. Αυτό που είχε σημασία ήταν το μέγεθος των γευμάτων των συμμετεχόντων: τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα γεύματα μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, ενώ τα άτομα που έτρωγαν μικρά γεύματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος.

Η διαφωνία για τα αποτελέσματα της έρευνας

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Wendy Bennett, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Johns Hopkins School of Medicine, τόνισε ότι δεν μπορούμε να στηριχτούμε 100% σε αυτά τα αποτελέσματα, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν ελέγχθηκαν οι θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Αντίστοιχα, η Krista Varady, μια ερευνήτρια διατροφής που μελετά τη διαλειμματική νηστεία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να «θολώσουν» τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους δείγματος, της εξάρτησής του από τους συμμετέχοντες που περιγράφουν το μέγεθος των γευμάτων τους ως μεγάλα ή μικρά —και δεν καταγράφουν συγκεκριμένες θερμίδες— και της χρήσης διαφορετικών ζυγαριών για το ζύγισμα των συμμετεχόντων στα ιατρεία.

Η Δρ. Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Johns Hopkins School of Medicine, λέει χαρακτηριστικά: «Αν οι θερμίδες είναι ίδιες, ανεξάρτητα από το πότε τις τρώει κάποιος, δεν υπάρχει καμία επίδραση στο βάρος». Και συμπληρώνει: «Η καλύτερη δίαιτα για οποιονδήποτε είναι πιθανώς η δίαιτα που μπορεί να ακολουθήσει».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας