29 Ιανουαρίου 2023

Σχέσεις: 3 επιστημονικοί τρόποι για να ξεπεράσεις τον χωρισμό πιο γρήγορα

Το τέλος στις σχέσεις… δηλαδή ο χωρισμός είναι αντικείμενο της μουσικής, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου. Το πως το αντιμετωπίζει ο καθένας διαφέρει. Πάντως ένα είναι σίγουρο: Ποτέ δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως τρόποι που έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πως βοηθούν.

1. Κάνουμε μία λίστα με όλα όσα μας ενοχλούσαν με τον πρώην μας

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι τόνισε πως ένας τρόπος για να περιορίσουμε έστω και προσωρινά τα συναισθήματα αγάπης που νιώθουμε για κάποιον έπειτα από έναν χωρισμό, είναι να εστιάσουμε σε όλα εκείνα που μας την έσπαγαν σε αυτό το πρόσωπο. Οπότε κορίτσια, ακόμη και αν δεν θέλετε να σας θυμίζει τίποτα τον «ακατανόμαστο», πιάστε στυλό και χαρτί! Οι ερευνητές μάζεψαν ένα πλήθος συμμετεχόντων που δήλωναν αναστατωμένοι μετά τον χωρισμό τους και καθώς τους έδειχαν φωτογραφίες των πρώην συντρόφων τους, τους έκαναν μία σειρά από ερωτήσεις, θέλοντας να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως, «τι θα άλλαζες στον πρώην σύντροφό σου» ή «ποια είναι η πιο ενοχλητική συνήθειά του», το συναίσθημα αγάπης μειωνόταν κατά 18%, επηρεάζοντας βέβαια προς το χειρότερο και τη διάθεση αυτού που που είχε ερωτηθεί σε ένα ανάλογο ποσοστό.

2. Στρεφόμαστε σε δραστηριότητες και πράγματα που μας προκαλούν χαρά

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν την απόσπαση προσοχής μία πράξη δειλή. Όμως κάποιοι έτσι βοηθούνται περισσότερο. Άλλοι αναζητούν περισπασμούς για αποφύγουν τα συναισθήματα που προκαλούνται απο τον χωρισμό. Και σύμφωνα με την επιστήμη, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι για κάποιους ανώριμη και φυγόπονη, όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η διάθεση των συμμετεχόντων ανέβηκε κατά 8% όταν τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν πράγματα και δραστηριότητες που αγαπούν και απολαμβάνουν, όπως το αγαπημένο τους φαγητό. Ακόμη και αν τα συναισθήματα αγάπης προς τον πρώην σύντροφο παρέμεναν σταθερά, η διάθεσή τους ήταν πολύ καλύτερη καθώς μιλούσαν για όσα τους φέρνουν χαρά.

3. Ακούμε τη μουσική που μας εκφράζει χωρίς να νιώθουμε άσχημα με αυτή

Η μουσική συντροφεύει κάθε χωρισμό. Είτε είναι μια ξένη ροκ μπαλάντα είτε ένα λαϊκο ελληνικό τραγούδι εμείς θα πρέπει  να ακούμε αυτό που θέλουμε χωρίς να αισθανόμαστε άσχημα και ενοχικά. Αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πρώην σχέση μας νωρίτερα.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας