31 Ιανουαρίου 2023

Ύπνος: μπορώ να κοιμάμαι με ανοιχτή τηλεόραση;

Για πολλούς, η ανοικτή τηλεόραση είναι ο τέλειος τρόπος να τους πάρει ο ύπνος. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως αν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς ανοιχτή τηλεόραση είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα αυπνίας ή να πάσχει από κάποια διαταραχή ύπνου.

«Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή, καθώς αισθάνονται ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος τους αποκοιμίζει ή παρέχει την απαραίτητη απόσπαση της προσοχής σε εκείνους που τείνουν να έχουν πολλές σκέψεις την ώρα του ύπνου», υποστηρίζει στο Marthastewart.com η Wendy Troxel, PhD, κλινική ψυχολόγος.

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την ομάδα ατόμων είναι πολύ πιθανό να ξυπνάς κουρασμένη παρά ξεκούραστη και να αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών η τηλεόραση είναι ο μεγάλος «ένοχος» αφού το φως που εκπέμπεται από τη συσκευή είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την ποιότητα του ύπνου.

Πώς ο ύπνος σου καταστρέφεται από την τηλεόραση

Μειώνει την παραγωγή μελατονίνης

Όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, η τηλεόραση εκπέμπει μπλε φως, ένα μήκος κύματος φωτός συγκρίσιμο με τον ήλιο.

«Αυτό το μήκος κύματος του φωτός είναι πιο ανασταλτικό στην παραγωγή μελατονίνης», αναφέρει η Susan Malone. ερευνήτρια ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια στο NYU Rory Meyers College of Nursing.

«Τα εσωτερικά βιολογικά μας ρολόγια δεν μπορούν να διακρίνουν ότι αυτό προέρχεται από την τηλεόραση αντί από τον ήλιο, επομένως τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται και οι φυσικοί κιρκάδιοι ρυθμοί μας διαταράσσονται. Η μελατονίνη απελευθερώνεται περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την εξαφάνιση του μπλε φωτός, επομένως εάν παραταθεί η έκθεση στην τηλεόραση, η παραγωγή μελατονίνης καθυστερεί».

Διεγείρει τον εγκέφαλό σου ενώ κοιμάσαι

Ο εγκέφαλός σου συνεχίζει να επεξεργάζεται το περιεχόμενο που παρακολούθησες πριν τον ύπνο. Η συναισθηματική ενεργοποίηση πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου.

Διαταράσσει τον κύκλο REM

Το να έχετε ενεργοποιημένη την τηλεόραση μπορεί να διαταράξει όλες τις πτυχές του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM. Το τρομακτικό περιεχόμενο (π.χ. θρίλερ) μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας