31 Ιανουαρίου 2023

Η Κίνα ανακοινώνει εθνική χαλάρωση των περιορισμών λόγω της νόσου

 Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη μια πανεθνική χαλάρωση των σκληρών περιορισμών COVID που είχαν πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και είχαν πυροδοτήσει σπάνιες διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι νέοι κανόνες αποτελούν σημαντική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής covid του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και αφού ο υπόλοιπος κόσμος είχε μάθει σε μεγάλο βαθμό να ζει με τον ιό. Η πολιτική μηδενικής COVID της Κίνας είχε παραλυτικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Ωστόσο, με τα ποσοστά εμβολιασμού να παραμένουν χαμηλά μεταξύ των ηλικιωμένων της Κίνας και ένα σύστημα υγείας που εξακολουθεί να θεωρείται απροετοίμαστο για ένα κύμα λοιμώξεων, ο Σι δεν εγκατέλειψε εντελώς τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις βαριές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, η συχνότητα και το πεδίο εφαρμογής των δοκιμών PCR -που αποτελούσαν επί μακρόν ένα κουραστικό στήριγμα της ζωής στην Κίνα με μηδενικό ιό – θα μειωθούν. Τα λουκέτα – μια σημαντική πηγή δημόσιας οργής – θα περιοριστούν επίσης σε όσο το δυνατόν μικρότερο εύρος, και οι αρχές υποχρεούνται να απελευθερώσουν τις περιοχές που δεν παρουσιάζουν θετικά κρούσματα μετά από πέντε ημέρες. Τα άτομα με μη σοβαρές λοιμώξεις από COVID μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι τους αντί για τις κεντρικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Και οι άνθρωποι δεν θα απαιτείται πλέον να επιδεικνύουν έναν πράσινο κωδικό υγείας στο τηλέφωνό τους για να εισέλθουν σε δημόσια κτίρια και χώρους, εκτός από “γηροκομεία, ιατρικά ιδρύματα, παιδικούς σταθμούς, γυμνάσια και λύκεια”. Η Κίνα θα επιταχύνει επίσης τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, δήλωσε η επιτροπή υγείας, που θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα σημαντικό εμπόδιο για τη χαλάρωση της μηδενικής COVID. Η Κίνα λέει ότι θα μειώσει τη συχνότητα και το πεδίο εφαρμογής των δοκιμών PCR. Το Πεκίνο δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα χρησιμεύσουν για να “διορθώσουν έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας”. Η προηγούμενη πολιτική είχε “λάβει ισχυρή ανταπόκριση από το κοινό”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Li Bin σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Μέχρι πρόσφατα, ο Σι και ο κινεζικός μηχανισμός προπαγάνδας είχαν χαιρετίσει το μηδενικό ΚΕΕΛΠΝΟ ως θρίαμβο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης που είχε κρατήσει τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με δημοκρατικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά σπάνιες διαδηλώσεις κατά της στρατηγικής ξέσπασαν σε όλη την Κίνα στα τέλη του περασμένου μήνα, με τον κόσμο να καταφέρεται εναντίον των περιορισμών. Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε εκκλήσεις για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, με ορισμένους να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του Σι, και μετατράπηκαν στην πιο διαδεδομένη αντίθεση στην κομμουνιστική διακυβέρνηση από την εξέγερση της δημοκρατίας το 1989, την οποία κατέστειλε ο στρατός. Όλο αυτό το διάστημα, μια ροή δεδομένων έδειχνε τις τεράστιες επιπτώσεις της μηδενικής covid στην οικονομία της Κίνας – με δευτερογενείς επιπτώσεις για τον κόσμο. Η κυβέρνηση δημοσίευσε στοιχεία λίγο πριν από την ανακοίνωση της Τετάρτης, σύμφωνα με τα οποία οι εισαγωγές τον Νοέμβριο είχαν μειωθεί κατά 10,6% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7 τοις εκατό την ίδια περίοδο.

Σπάνιες διαδηλώσεις κατά της στρατηγικής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος για μηδενική κατανάλωση ξέσπασαν σε όλη την Κίνα τον περασμένο μήνα. Οι αρχές κατέστειλαν γρήγορα τις διαδηλώσεις, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους και αναπτύσσοντας το σύστημα παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας εναντίον των διαδηλωτών. Ωστόσο, άρχισαν επίσης να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, με ορισμένες κινεζικές πόλεις να καταργούν δειλά-δειλά τις μαζικές δοκιμές και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Και αφού κάποτε κυριαρχούσε η κάλυψη των κινδύνων του ιού και των σκηνών πανδημικού χάους στο εξωτερικό, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας άλλαξαν δραματικά τον τόνο τους για να υποστηρίξουν την απομάκρυνση από τη μηδενική covid. Υπήρξαν άμεσα σημάδια ανακούφισης στην Κίνα μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης. “Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε, έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια, πρέπει να ανοίξουμε πλήρως”, δήλωσε στο AFP ένας κάτοικος του Πεκίνου που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

“Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται και να τρώνε, δεν μπορείτε να λέτε στους ανθρώπους να μην αφήνουν πια τα σπίτια τους”, πρόσθεσε. “Αν οι άνθρωποι ανησυχούν τώρα, θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν να βγουν έξω, άλλοι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους”. Άλλοι ήταν πιο νευρικοί για ένα ξέσπασμα. Η πανεθνική χαλάρωση των περιορισμών της Covid στην Κίνα περιλαμβάνει την κλιμάκωση των κλειδαριών και τη δυνατότητα στους ανθρώπους με μη σοβαρή Covid να απομονωθούν στο σπίτι. “Ανησυχούμε πολύ, τώρα που ανοίξαμε πλήρως, η κυβέρνηση δεν νοιάζεται πια, τι πρέπει να κάνουμε αν η κατάσταση της επιδημίας γίνει πιο σοβαρή;”, δήλωσε στο AFP ο μετανάστης εργάτης Meng Qingcheng, 60 ετών. “Θα μας δυσκολέψει να βρούμε δουλειά”, πρόσθεσε. “Φοβόμαστε επίσης, δεν θέλουμε να μολυνθούμε”. Οι αναζητήσεις στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εφαρμογή της χώρας, Ctrip, για αεροπορικά εισιτήρια ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έφτασαν σε υψηλό τριών ετών, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης The Paper.

Αναλυτές της ιαπωνικής εταιρείας Nomura δήλωσαν ότι προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ανακάμψει το επόμενο έτος στον απόηχο των χαλαρώσεων. Αλλά, προειδοποίησαν, η Κίνα “δεν φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένη για ένα μαζικό κύμα μολύνσεων από COVID”. “Μπορεί να πρέπει να πληρώσει για την αναβλητικότητά της να υιοθετήσει μια προσέγγιση “ζώντας με την covid” ανέφεραν σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας