29 Ιανουαρίου 2023

Πείνα: Πώς μας κάνει να νιώθουμε άγχος

Μπορεί το άγχος και η πείνα να έχουν σχέση; Σύμφωνα με τους ερευνητές, ναι!

Η πείνα μπορεί να προκαλέσει άγχος και το άγχος μπορεί να προκαλέσει πείνα και μια επιθυμία για φαγητό.

Τι συνδέει λοιπόν την πείνα με το άγχος;

Για να καταλάβετε γιατί κάποιοι άνθρωποι αγχώνονται και στρεσάρονται όταν πεινούν, διαβάστε παρακάτω.

Για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ πείνας και άγχους, πρέπει αρχικά να μάθουμε πώς λειτουργούν τα δύο διαφορετικά είδη πείνας. Η σωματική πείνα συμβαίνει όταν το σώμα σας χρειάζεται τροφή για να συνεχίσει να παράγει ενέργεια.

Σημάδια που τη μαρτυρούν; Μπορεί να αισθάνεστε κράμπες και συσπάσεις στο στομάχι σας. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας έχουν πέσει λίγο, μπορεί επίσης να αισθάνεστε αδύναμοι, ζαλισμένοι, ευερέθιστοι ή κουρασμένοι.

Εκτός από τη σωματική πείνα όμως, υπάρχει και η ψυχολογική πείνα. Σημάδια που τη μαρτυρούν; Τρώτε όταν έχετε εναλλαγές στη διάθεσή σας, όταν μυρίζετε κάτι που κάποιος μαγειρεύει ή όταν βλέπετε φωτογραφίες και βίντεο φαγητού.

Οποιοδήποτε είδος πείνας όμως (σωματική πείνα ή ψυχική) μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άγχος. Στην πραγματικότητα, τα νεύρα που διεγείρουν την πείνα και το στρες στο σώμα είναι κοινά.

Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός της γλυκόζης σε αρουραίους αύξησε το επίπεδο των ορμονών του στρες στο αίμα τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι αρουραίοι είχαν αλλαγές στη διάθεση που προκλήθηκαν από την υπογλυκαιμία – και άρχισαν να αποφεύγουν τον θάλαμο όπου είχαν λάβει τη γλυκόζη.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:

  • ταχυκαρδίες
  • γρήγορη ή αργή αναπνοή
  • τρέμουλο
  • ευερεθισμό
  • εφίδρωση
  • εμμονικές σκέψεις
  • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • απώλεια ύπνου

Αν η πείνα με κάνει να αγχώνομαι, έχω υπογλυκαιμία;

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας να ανεβοκατεβαίνουν λίγο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Εάν αισθάνεστε αρκετά πεινασμένοι, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η υπογλυκαιμία, γνωστή και ως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι η πτώση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σε επίπεδα κάτω από το κανονικό.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας