«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όταν εξετάζουμε τα τρόφιμα ως βιοδιαθέσιμες πηγές συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων, τείνουν να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές», δήλωσε η Kristin Kirkpatrick, διατροφολόγος στην Κλινική Κλήβελαντ, στο Οχάιο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να παίρνετε ιχθυέλαια σε μορφή καψουλών, αλλά η κατανάλωση άγριων λιπαρών ψαριών καθιστά πιο εύκολο τον έλεγχο του τι λαμβάνετε.

Η βιομηχανία συμπληρωμάτων δεν υπόκειται στους ίδιους ελέγχους με αυτούς στους οποίους υποβάλλονται τα τρόφιμα.

Η Kirkpatrick συνιστά ως τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων, την κατανάλωση πολύχρωμων τροφών.

Πρέπει να επιδιώκετε να τρώτε καθημερινά έξι διαφορετικών χρωμάτων τροφές.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε ένα μπολ με βρόμη και βατόμουρα.

Ο καφές έχει επίσης οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγχετε αν τυχόν έχετε ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης, συμβουλεύει η Kirkpatrick.

Μία κοινή ανεπάρκεια είναι αυτή σε βιταμίνη D, για την αναπλήρωση της οποίας θα πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα.

«Η βιταμίνη D απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό μέσω της διατροφής», εξηγεί η Kirkpatrick.

«Ένα συμπλήρωμα D3 μιμείται περισσότερο τις ακτίνες UV του ήλιου, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο σύνθεσης βιταμίνης D».

 

Πηγή