31 Ιανουαρίου 2023

Γέλιο: Πώς κάνει καλό στην υγεία μας

Μια ακόμα φορά που οι ειδικοί μας προτρέπουν να βάλουμε το γέλιο στην ζωή μας. Όπως λέει η η ψυχολόγος δρ. Grace Tworek,  λέει ότι πολλοί από εμάς έχουμε βγάλει το γέλιο από την ζωή μας. “Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία που δείχνει ότι πολλοί αυτές τις μέρες λίγο-πολύ ζουν σε μια κατάσταση μόνιμης μάχης-ή-φυγής. Εξελικτικά, δεν είμαστε φτιαγμένοι να κάνουμε αυτό. Η κατάσταση μάχης-φυγής είναι η φυσική μας απόκριση στο στρες που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από κάποιον κίνδυνο. Υποτίθεται ότι είναι μια βραχύβια κατάσταση. Αλλά το άγχος με το οποίο ζούμε πολλοί από εμάς καθημερινά προκαλεί αυτή την απόκριση του εγκεφάλου και του σώματος”, λέει.

Αυτή η φάση μάχης-ή-φυγής είναι έργο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η αναπνοή σας γίνεται ρηχή, η καρδιά σας χτυπάει δυνατά και οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται. Οι ερευνητές λένε ότι η μακροχρόνια ενεργοποίηση του συστήματος αυτού έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διάφορες άλλες ασθένειες.

Στην αντίθετη πλευρά της “εξίσωσης” βρίσκεται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ονομάζεται επίσης κατάσταση «ξεκούρασης-και-πέψης» ή «τροφή-και-αναπαραγωγή». Όταν ζείτε με οδηγό το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σώμα επιβραδύνει τον κύκλο του. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται και αναπνέετε πιο εύκολα.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται όταν το σώμα γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύετε και ότι μπορεί να ηρεμήσει. Πράγματα όπως οι βαθιές αναπνοές, η ήπια άσκηση και, ναι, το γέλιο, μπορούν να ηρεμήσουν τα νεύρα σας και να μειώσουν το στρες από την μόνιμη κατάσταση μάχης-φυγής.

Τα οφέλη που έχει το γέλιο στην υγεία

Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος μέσω του γέλιου κάνει καλό σε ολόκληρο το σώμα, λέει η δρ. Tworek.

1. Ανακούφιση από το άγχος

Το να μοιράζεστε στιγμές διασκέδασης και γέλια με τους φίλους ή την οικογένειά σας (ή ακόμα και μόνοι σας, παρακολουθώντας μια αστεία ταινία ή βίντεο) μειώνει τα επίπεδα άγχους σας.

“Το να ρίχνεις ένα καλό γέλιο σε κάνει να νιώθεις πιο χαλαρός γιατί αφοπλίζει το νευρικό σου σύστημα”.

2. Ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών

Είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι άνθρωποι όταν μιλούν για τον/την σύντροφο που θα ήθελαν: μια καλή αίσθηση του χιούμορ.

Και υπάρχει λόγος για αυτό. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και το να μοιραζόμαστε καλές στιγμές είναι ένας τρόπος για να βρούμε κοινά πράγματα.

“Το χιούμορ και το γέλιο δημιουργούν δεσμούς μεταξύ μας. Πες ότι συναντάς κάποιον νέο. Αν μπορείς να πετάξεις ένα αστείο και να τους κάνεις να γελάσουν, είναι σαν λέτε μεταξύ σας: ‘Εντάξει, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον’ και αρχίζεις να νιώθεις ότι μπορείς να είσαι περισσότερο ο αυθεντικός εαυτός σου μαζί τους”.

3. Αυξάνει το οξυγόνο στο σώμα

Όταν γελάτε δυνατά εισπνέετε επιπλέον οξυγόνο, το οποίο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

“Είναι το αντίθετο της αντίδρασης στο στρες. Το αυξημένο οξυγόνο μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά και απλώς να αφήσετε το σώμα σας να  χαλαρώσει”.

4. Υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, να μειώσει τη φλεγμονή των αρτηριών και να αυξήσει την HDL, την “καλή” χοληστερόλη.

Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους το γέλιο μπορεί να σας δώσει μια πιο υγιή καρδιά:

  • Αυξημένη ροή αίματος
  • Λιγότερες ορμόνες του στρες, οι οποίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας