9 Δεκεμβρίου 2022

Ύπνος: Η σημασία που έχει η πλευρά που κοιμόμαστε

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας. Πολλές φορές όμως ξυπνάμε πιο κουρασμένοι από ότι πέσαμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να ευθύνεται ακόμα και η πλευρά στην οποία κοιμόμαστε.

Έρευνα σε 1.500 Βρετανούς διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ξυπνούν τουλάχιστον τρεις φορές τη νύχτα, με το 48% από αυτούς να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν λόγω άγχους για τα οικονομικά και την εργασία.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στη δεξιά πλευρά του κρεβατιού αισθάνονται πιο δυσάρεστα το πρωί σε σύγκριση με όσους κοιμούνται στην αριστερή πλευρά.

Ύπνος και στάση

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στη δεξιά πλευρά κοιμούνται πιο εύκολα, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουν κουρασμένοι.

Έχουν επίσης λιγότερο θετική διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μόνο το 38% να λένε ότι έχουν διάθεση για χιούμορ σε σύγκριση με όσους κοιμούνται στην αριστερή πλευρά.

Εν τω μεταξύ, το 60% των ερωτηθέντων που κοιμούνταν στη δεξιά πλευρά, υποστηρίζουν ότι βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο», σε σύγκριση με το 66% όσων κοιμούνται στην αριστερή πλευρά.

Σχεδόν το 50% όλων των συμμετεχόντων αισθάνονταν ζέστη και ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αυτό ήταν πιο πιθανό να συμβαίνει σε όσους κοιμούνται στη δεξιά πλευρά (48% και 40%, αντίστοιχα).

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ικανοποιητικά, ακόμα κι αν κοιμούνται στην αριστερή πλευρά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για πολλούς Βρετανούς είναι ότι έχουν σύντροφο που ροχαλίζει, με το 38% να παραδέχονται ότι τους «τρελαίνει».

Η Τζούλια Ρόμπινσον, ειδική στον ύπνο, δήλωσε: «Οι μικρές αλλαγές, όπως η χρήση μάλλινων κλινοσκεπασμάτων, μπορεί να βοηθήσει στη νυχτερινή εφίδρωση, καθώς το μαλλί βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας».

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας