29 Σεπτεμβρίου 2023

Καρδιά: Τα 5 σημάδια που σε προειδοποιούνΟι παθήσεις στην καρδιά δεν έρχονται ξαφνικά. Συνήθως έρχονται αργά και με συμπτώματα που συχνά είναι εύκολο να αγνοήσουμε στην αρχή. Δεν πηγαίνει το μυαλό μας ότι μπορεί να συνδέονται με μία τόσο σοβαρή κατάσταση.

Πέρα από την παρακολούθηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, που αποτελούν βασικό μέσο διάγνωσης, υπάρχουν και κάποια άλλα, λίγο «παράδοξα» συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Σημάδια & ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών

Περισσότερες από 40 μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ αυτής της κατάστασης στην περιοχή του αυτιού και του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και συγκεκριμένα της στεφανιαίας νόσου. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η αιτία της συσχέτισης, αλλά ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι έχει να κάνει με μια κοινή εμβρυολογική προέλευση.

Δέρμα χωρίς ακμή

Μπορεί να ακούγεται αρκετά παράδοξο, μιας και μόνο στο άκουσμα της λέξης ακμής θέλουμε να κλάψουμε, αλλά η μελέτη της American Journal of Epidemiology έδειξε πως η συγκεκριμένη δερματική πάθηση συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η σχέση ακμής και καρδιοπάθειας προκύπτει από την ορμονική λειτουργία. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης είναι η κύρια αιτία των κρίσεων ακμής στην εφηβεία, όμως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην καρδιοπάθεια στα επόμενα χρόνια της ζωής μας!

Καμπυλότητα στα νύχια των χεριών

Μία πάθηση γνωστή και ως φαινόμενο «digital clubbing» μπορεί, επίσης, να είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά μας. Στην περίπτωση αυτή, τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται πιο παχιά και φαρδιά, λόγω της παραγωγής περισσότερου ιστού. Η αλλαγή είναι συνήθως ανώδυνη και συμβαίνει και στα δύο χέρια. Ο λόγος που αυτή η αλλαγή υποδεικνύει καρδιακά προβλήματα, είναι επειδή το οξυγονωμένο αίμα δεν φτάνει στα δάχτυλα σωστά, και έτσι τα κύτταρα δημιουργούν έναν «παράγοντα» που προάγει την ανάπτυξη του εν λόγω προβλήματος.

Χασμουρητό κατά την άσκηση

Παρά τις εκτενείς έρευνες των επιστημόνων, το χασμουρητό παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Το χασμουρητό, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, βοηθά στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Όταν όμως είναι ακατάσχετο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να συνδεθεί με τον ερεθισμό των νεύρων σε περιστατικά καρδιακής προσβολής και ανευρύσματος αορτής.

Μπλε χείλη

Ένας άλλος δείκτης υγείας είναι το χρώμα των χειλιών μας. Τα χείλη είναι συνήθως κόκκινα, αλλά μπορεί να πάρουν ένα μπλε χρώμα (κυάνωση) σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, λόγω της αδυναμίας του καρδιαγγειακού συστήματος να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στους ιστούς. Φυσικά, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αποκτούν μπλε χείλη, εάν είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες ή έχουν βρεθεί σε μεγάλο υψόμετρο. Σε αυτή την περίπτωση, τα μπλε χείλη πιθανότατα οφείλονται μόνο σε προσωρινή έλλειψη οξυγόνου και υποχωρούν αρκετά γρήγορα.

Τα πέντε αυτά συμπτώματα, δε συνδέονται απαραίτητα με καρδιακά προβλήματα, καθώς ενδέχεται να έχουν καλοήθη αιτία. Εάν όμως, ανησυχείτε ή έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας!

Πηγή: theconversation.com

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας