29 Ιανουαρίου 2023

Προσωπικός Γιατρός: Και νέο «όχι» των Παθολόγων στην ένταξή τους στο θεσμό – Κάνουν λόγο για εκβιασμό, αιχμές και κατά τα ΙΣΑ

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου και Πλεύρη και των εκπροσώπων των Επαγγελματικών Ενώσεων Παθολόγων και Γενικών Ιατρών, με ατζέντα την ένταξη τους στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Οι αρχικές εκτιμήσεις σύγκλιναν σε θετική έκβαση της συνάντησης, μετά και την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την πρόταση του υπουργείου Υγείας.

Διαφορετική ωστόσο είναι η θέση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές κατά του ΙΣΑ. «Με έκπληξη διαπιστώνουμε και μόλις μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των κατ΄ εξοχή αρμοδίων για τον Προσωπικό Ιατρό Επαγγελματικών Ενώσεων Παθολόγων και Γενικών Ιατρών τον Πανηγυρισμό του Ι.Σ.Α. για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του (!!!!!) για την ένταξη των Ιδιωτών Ιατρών (εννοώντας τους μη συμβεβλημένους) στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού με την μικρή βέβαια υποχρέωση (!) της ένταξης τουλάχιστον 835 ασθενών ως βασικής προϋπόθεσης», αναφέρει η Ένωση.

Σύμφωνα με τους ιδιώτες Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς, «αυτή η εργασιακή σχέση παραμένει με την μορφή της σύμβασης, χωρίς να προσφέρει κάτι περισσότερο από τα ήδη ισχύοντα». Και συνεχίζει: «Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος δεν αποτρέψαμε ποτέ τους συναδέλφους μας Παθολόγους να ενταχθούν στον θεσμό, όπως άλλωστε και μεγάλος αριθμός τους το έπραξε. Ελπίζουμε στην αυριανή συζήτηση να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τους όρους της σύμβασης, ίσως καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους μη ενταχθέντες συναδέλφους μας, και σαφέστατα πιο λειτουργική για τους ήδη συμβασιούχους». Επίσης, η Ένωση προείνει ο κάθε ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει συμβεβλημένο ή μη ιατρό ως Προσωπικό του Ιατρό.

Και καταλήγει: «Από την άλλη μεριά όμως διαφαίνεται για άλλη μια φορά ένας εκβιασμός των Παθολόγων ( αλλά και Γενικών Ιατρών), οι οποίοι διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις, ως προς την ένταξή τους. Όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα αυτές οι πρακτικές δεν ευοδώθηκαν».

Η θέση του ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ πάντως έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημά του, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού. Σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, στο νέο σύστημα Π.Φ.Υ.. Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη,  ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας