29 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΑ: Πώς θα συμμετάσχουν στον προσωπικό γιατρό οι μη συμβεβλημένοι ιδιώτες – Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης

Τη δημιουργία μικτού μοντέλου “προσωπικού γιατρού” εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να καλύψει τα κενά που προκαλεί το περιορισμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών.

Αυτό ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα με το απερχόμενο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΙΣΑ, ο υπουργός Υγείας έθεσε την πρόταση να δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα, στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857).

Παράλληλα, ο γιατρός θα διατηρεί το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) και έκπτωσης (rebate) στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης είπε πως πρόκειται για πρόταση του ΙΣΑ και χαρακτήρισε θετικό το ότι έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας: “Πρέπει το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται”, σημείωσε, για να επισημάνει:

“Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου”.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΙΣΑ, οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, θα τεθούν υπόψη του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα συγκροτηθεί αύριο σε σώμα.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας