9 Δεκεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: Η άσκηση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η έντονη άσκηση και γενικότερα η σωματική κίνηση φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με νέα, επιστημονική έρευνα η άσκηση βοηθά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στην ήπια νόσηση.

Κορωνοϊός και άσκηση με τα εμβόλια

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά να μειωθούν οι συνέπειες του κορονοϊού, καθώς επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο, διασωλήνωσης σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή θανάτου λόγω κορωνοϊού. Η νέα μελέτη δείχνει επιπροσθέτως, ότι η συχνή σωματική άσκηση βοηθά και στη βελτίωση της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιον Πατρίτσιος της Σχολής Επιστημών Υγείας του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανέλυσαν στοιχεία για 53.771 άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (έως 60 λεπτά την εβδομάδα), 62.721 με μέτρια επίπεδα (60 έως 150 λεπτά) και 79.952 με υψηλά επίπεδα (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα).

Παράλληλα, αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα του, με βάση το αν είχαν διαγνωστεί θετικοί ή όχι για Covid-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η μελέτη εκτίμησε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (μείωση κινδύνου νοσηλείας) ήταν 60% στην ομάδα χαμηλού επιπέδου άσκησης, 72% στην ομάδα μέτριου επιπέδου και 86% στην ομάδα με υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης/δραστηριότητας.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασκούνταν πάνω από 150 λεπτά εβδομαδιαίως, είχαν σχεδόν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω Covid-19, σε σχέση με τους αγύμναστους και σωματικά αδρανείς εμβολιασμένους. Οι ασκούμενοι σε μέτρια επίπεδα είχαν σχεδόν μιάμιση φορά μικρότερο κίνδυνο.

Δεν είναι τελείως σαφές με ποιο τρόπο η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι «πρόκειται πιθανώς για έναν συνδυασμό αυξημένων επιπέδων αντισωμάτων, βελτιωμένης προστασίας από ανοσοκύτταρα Τ και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες».

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας