Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης στο σώμα που μας κάνει να λαχταράμε πρωτεΐνη.

Οι περισσότεροι από τους σχεδόν 4.000 πότες που μελετήθηκαν, επέλεξαν να φάνε άπαχα κρέατα, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Το ένα τρίτο από αυτούς όμως, επέλεξαν λιπαρές πρωτεΐνες, όπως κεμπάπ με πατάτες, το οποίο έχει γίνει πολύ δημοφιλές πιάτο τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία.

Τα πατατάκια, τα λουκανικοπιτάκια και το σκορδόψωμο είναι κάποια ακόμη παραδείγματα σνακ με πολλές θερμίδες.

Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν τη γεύση umami που μοιάζει με πρωτεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ προτρέπουν όσους πίνουν αλκοόλ να προτιμούν το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια όταν αναπόφευκτα πεινάσουν.

Αλκοόλ και διατροφή

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Amanda Grech είπε: «Αποφεύγετε να τρώτε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δηλαδή πολύ αλμυρά σνακ. Αυτό διασφαλίζει ότι θα ικανοποιήσετε την επιθυμία για πρωτεΐνη χωρίς να πάρετε υπερβολικό αριθμό θερμίδων και να οδηγείτε σε αύξηση του βάρους σας».

Τα προτεινόμενα σνακ περιελάμβαναν μια μερίδα 40 γρ. τυριού, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με ντιπ τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.

«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία».

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύουν τους Βρετανούς να μην ξεπερνούν τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή έξι μπίρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για πολλά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων, ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και άνοιας.

Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη, χρησιμοποίησε δεδομένα για 9.341 ενήλικες Αυστραλούς που συμμετείχαν σε 24ωρη διατροφική έρευνα η οποία παρακολουθούσε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τις διατροφικές τους προτιμήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα.

Από τους ενήλικες που συμμετείχαν, το 40% ανέφεραν ότι κατανάλωσαν αλκοόλ εκείνη την ημέρα. Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πιει αλκοόλ, έτρωγαν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν πιει.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη όμως, είναι ότι κάποιοι κατέληξαν να παίρνουν πολύ περισσότερες θερμίδες.

Τα δύο τρίτα όσων ήπιαν αλκοόλ επέλεξαν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά με λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και φασόλια.

Αυτοί οι πότες πήραν κατά μέσο όρο 1.749 θερμίδες, περίπου 577 θερμίδες κάτω από την ποσότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας για να διατηρήσει το βάρος του. Αυτές περιελάμβαναν και θερμίδες από το αλκοόλ.

Οι πότες που επέλεξαν λιπαρές πρωτεΐνες, πήραν 3.051 θερμίδες κατά μέσο όρο, δηλαδή 813 περισσότερες από τις ημερήσιες ανάγκες τους.

Η Δρ. Γκρες πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά φαγητά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα της FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη προκαλεί το αίσθημα κορεσμού».

 

Πηγή