9 Δεκεμβρίου 2022

Αντιγριπικό εμβόλιο: Νέες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας – Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Αναλυτικές οδηγίες προς τους προσωπικούς γιατρούς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο δίνει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Στην ίδια εγκύκλιο καθορίζεται ο τρόπος συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου ο οποίος είναι υποχρεωτικά μόνο ηλεκτρονικά ενώ δίνονται και συστάσεις για τη συγχορήγησή του με το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός δύναται να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δε πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Οι δικαιούχοι του εμβολίου κατά της γρίπης είναι οι εξής ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.
 • Έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες
 • Άτομα με νοσογόνο Παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95Η ΕΘ
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
 • Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών), τρόφιμοι, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό)
 • Άστεγοι
 • Κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
  Συγχορήγηση με εμβόλιο, αλλά και σε σχέση με νόσηση Covid

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της Covid-19

Στην εγκύκλιο, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης, με το εμβόλιο κατά της Covid-19. Έτσι συστήνεται το αντιγριπικό να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

 • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο covid 19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την
  απομόνωσή τους.
 • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covd 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
 • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη covid 19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας