22 Μαρτίου 2023

Έρευνα για την πανδημία: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής – Ο ρόλος του εμβολιασμού

Παρατεταμένο διετές «σοκ» στα επίπεδα του προσδόκιμου ζωής προκάλεσε η πανδημία Covid-19, οδηγώντας σε παγκόσμιες αλλαγές στη θνησιμότητα που δεν έχουν προηγούμενο κατά τα τελευταία 70 χρόνια. Η ανάλυση στοιχείων από 29 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τη Χιλή βρήκε ότι το προσδόκιμο ζωής και το 2021 παρέμεινε χαμηλότερο του αναμενομένου σχεδόν σε όλες τις χώρες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επτά χώρες της δυτικής Ευρώπης εμφάνισαν μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής το 2021, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη -ιδίως την ανατολική- και στις ΗΠΑ συνεχίστηκε και το 2021 η πτωτική τάση.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Κέντρου Δημογραφικής Επιστήμης Leverhulme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες εμφάνισαν μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάκαμψη του προσδόκιμου ζωής μετά τη μεγάλη μείωση του το 2020. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία) το προσδόκιμο ζωής το 2021 είχε επιστρέψει σχεδόν πλήρως στα επίπεδα του 2019 πριν την πανδημία.

Σε αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- το προσδόκιμο ζωής εμφάνισε υποχώρηση και το 2021. Μάλιστα, στην ανατολική Ευρώπη η κλίμακα απωλειών στο προσδόκιμο ζωής λόγω πανδημίας βρέθηκε ανάλογη με την κρίση πρόωρης θνησιμότητας που είχε συμβεί κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η χώρα με το μεγαλύτερο πλήγμα στο προσδόκιμο ζωής είναι η Βουλγαρία, με μείωση του κατά σχεδόν 43 μήνες στη διάρκεια της πανδημικής διετίας 2020-21. Επίσης η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Χιλή, εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια προσδόκιμου ζωής το 2021 σε σχέση με το 2020, κάτι που – κατά τους ερευνητές – σχετίζεται με τους αυξανόμενους θανάτους στην πορεία της πανδημίας.

Η ανάλυση της θνησιμότητας ανά ηλικιακή ομάδα δείχνει ότι οι θάνατοι λόγω Covid-19 το 2021 ήταν αναλογικά περισσότεροι μεταξύ των ατόμων κάτω των 60 ετών, σε σχέση με το 2020, όταν είχαν πληγεί περισσότερο οι ηλικιωμένοι (ιδίως οι άνω των 80 ετών). Η μελέτη επίσης βρήκε ότι το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων σε μια χώρα πέρυσι σχετιζόταν με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ήταν αυτές με τις μικρότερες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας