8 Δεκεμβρίου 2022

«Φλόγα» ελπίδας: 40 χρόνια για τα παιδιά με καρκίνο

Σάραντα χρόνια ελπίδας και δράσης γιόρτασε η Φλόγα, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. «Γιορτάζουμε 40 χρόνια δράσης και 20 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου ξενώνα μας. Είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν από καρκίνο» είπε στην εναρκτήρια ομιλία της, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Μαίρη Τρυφωνίδη, μητέρα της Αλεξάνδρας και πρόεδρος του «Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – Φλόγα».

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε το 1980, νόσησε το 1984 και έφυγε από τη ζωή το 1986. «Την ώρα της διάγνωσης ο κάθε ένας από εμάς κοιτάζει γύρω του αναζητώντας καθοδήγηση και βοήθεια, όχι φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Αυτό ακριβώς βρίσκουμε στη Φλόγα. Και όσο τα δύσκολα διαδέχονται το ένα το άλλο, παραμένουμε στη Φλόγα. Όπως εμείς ακουμπήσαμε στους προηγούμενους γονείς, έτσι οι επόμενοι ακουμπάνε σε εμάς. Πολλοί γονείς, πολλά χρόνια. Αυτό είναι η Φλόγα μας, μια σκυταλοδρομία αγάπης» σημείωσε η κ. Τρυφωνίδη.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, στον Ελληνικό Κόσμο, η οργάνωση γιόρτασε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, διαρκούς στήριξης των παιδιών, των οικογενειών τους αλλά και των νοσοκομείων, των επαγγελματιών της υγείας, όποτε κι αν το χρειάστηκαν.

Ο Νίκος Παπαγγελής, πρωταθλητής ποδηλασίας και παραολυμπιονίκης, παιδί της «Φλόγας» που όταν νόσησε χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στο ένα του πόδι, μίλησε για την εμπειρία του. Απέδειξε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει την ομορφιά, αλλά και υπήρξε ο παρουσιαστής της βραδιάς.

Η Χριστίνα που νόσησε στα 13 της χρόνια, και σήμερα σπουδάζει για να γίνει κοινωνική λειτουργός, σχολίασε: «ο καρκίνος πήρε χρόνια από τη ζωή μου αλλά δε μου έκοψε τα φτερά». Αναφερόμενη στη δική της εμπειρία, περιέγραψε πως «ξαφνικά βρέθηκα σε ένα χώρο γεμάτο με μικρά καραφλά κεφαλάκια, που στις φλέβες τους έτρεχε ένα περίεργο φάρμακο. Σύντομα έγινα κι εγώ μέρος της εικόνας που όταν είχα πρωτοδεί με σόκαρε. Κανείς όμως δεν τολμούσε να μου ξεστομίσει τη λέξη καρκίνος ώσπου το είπα μόνη μου. Τον εχθρό σου για να τον πολεμήσεις πρέπει να τον λες και να ξέρεις το όνομά του. Ερχόμενη λοιπόν από την Ηγουμενίτσα, μην έχοντας σπίτι στην Αθήνα, βρήκα το μεγαλύτερο σπίτι, γεμάτο με ανθρώπους. Το σπίτι που θα μου έδινε ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μου, το σπίτι της Φλόγας μας».

Η Φλόγα βραβεύει τους συμμάχους της

«Το 2016 κάναμε την πρώτη μας αίτηση στον δήμο Αθηναίων ζητώντας να μας χαρακτηρίσει πεζόδρομο ένα μικρό κομμάτι δρόμου που βρίσκεται μεταξύ των κτηρίων της Φλόγας. Πέρασαν από τότε 6 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2022 δημοσιεύτηκε επιτέλους σε ΦΕΚ η απόφαση για τη διαμόρφωση του χώρου σε πεζόδρομο. Οι ξενώνες μας δεν έχουν αυλή και η μόνη διέξοδος ήταν αυτό το μικρό κομμάτι», είπε η πρόεδρος της Φλόγας κ. Τρυφωνίδη. «Άρχισαν τα κομπρεσέρ δουλειά» τόνισε, παραδίδοντας στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη ένα βραβείο για τη συνεισφορά του.

Προς τιμήν όλων των λειτουργών υγείας αλλά και «των αφανών επιστημόνων στα εργαστήρια που εξελίσσουν την ιατρική» η Φλόγα βράβευσε τον πρόεδρο της ΕΕΠΑΟ (Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας), κ. Αντώνη Καττάμη.

Η κ. Τρυφωνίδη βράβευσε επίσης τον Κλήμη Ασίκογλου από την εταιρεία PARASOL για την υποστήριξη της επί 20 χρόνια σε οτιδήποτε αφορά την επικοινωνία του οργανισμού χωρίς κανένα απολύτως κόστος, αλλά και την Ελένη Σουράνη από την εταιρεία SocialDoo, που ανέλαβε την διοργάνωση της βραδιάς εντελώς δωρεάν. Η βραδιά έκλεισε με μουσική παράσταση από την χορωδία του μουσικού σχολείου Αθηνών, στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά μίλησαν για τα συναισθήματά τους, την «ντροπή», την «ανασφάλεια» αλλά και τη «δύναμη», και με τραγούδια από την παραδοσιακή ορχήστρα του σχολείου.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας