24 Σεπτεμβρίου 2023

Κορωνοϊός: Έφερε μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη;Η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 14% στα ποσοστά γεννήσεων τον Ιανουάριο του 2021, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και η μείωση προκλήθηκε πιθανώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας που έφερε ο κορωνοϊός. Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα.

Τον Ιανουάριο του 2021 συμπληρώνονταν 9 με 10 μήνες από τα lockdowns που οφείλονταν στον κορωνοϊό.

Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown οδήγησαν σε λιγότερες εγκυμοσύνες, επισημαίνει η έρευνα. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως σε χώρες που το σύστημα υγείας ασφυκτιούσε.

Η Λιθουανία και η Ρουμανία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις – 28% και 23% αντίστοιχα – ενώ την ίδια στιγμή η Σουηδία, που δεν βρισκόταν σε καθεστώς lockdown διέθετε φυσιολογικά ποσοστά γεννήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε «μακράς διάρκειας επιπτώσεις στο δημογραφικό, κυρίως στην δυτική Ευρώπη, όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού».

«Όσο πιο μεγάλη διάρκεια είχε το lockdown, τόσο πιο λίγες εγκυμοσύνες εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο, ακόμα και σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά από την πανδημία», δήλωσε η δρ Leo Pomar, μαία υπερηχογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, η οποία έγραψε τη μελέτη.

«Θεωρούμε ότι ο φόβος των ζευγαριών για την υγειονομική και κοινωνική κρίση κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας συνέβαλε στην μείωση των γεννήσεων εννέα μήνες μετά».

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι φόβοι που σχετίζονταν με τον ιό και η κοινωνική και οικονομική κρίση κατά συνέπεια, μπορούν να είναι «έμμεσοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών να αναβάλουν μια εγκυμοσύνη», σημειώνει η έρευνα.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας