8 Δεκεμβρίου 2022

ΙΣΑ: Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στο ενδεχόμενο διακοπής της συνταγογράφησης

Φωτιές άναψαν στον ιατρικό κόσμο, δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το ενδεχόμενο “κοψίματος” του δικαιώματος συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων σε όσους γιατρούς δεν συμμετάσχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε πρόσφατη ομιλία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους, σε διαδικτυακή συνάντηση για τον προσωπικό γιατρό της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι άφησαν υπαινιγμούς ότι μπορεί και να διακοπεί η ελεύθερη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Ειδικότερα τόνισαν πως υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο νέο θεσμό.

Σε σχετική ανάλυσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να θέλει να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνονται οι συνταγές από τον Οργανισμό, αλλά από την άλλη να θέλει να λειτουργεί και να εργάζεται ελεύθερα.

Μάλιστα σημείωσε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για τον προσωπικό γιατρό, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί κανείς να μην πριμοδοτεί τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο σύστημα σε σύγκριση με αυτούς που αρνήθηκαν.

Αντιδρούν οι παθολόγοι και οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ειδικά των Παθολόγων που με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας χαρακτηρίζουν αναφαίρετο δικαίωμα την πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην παραπομπή για εξετάσεις, το οποίο κατακτήθηκε προ δεκαετίας και δεν αμφισβητείται.

“Κόκκινη γραμμή” αποτελεί και για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών(ΙΣΑ), η διατήρηση της πιστοποίησης στη συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς. Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι το δικαίωμα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων όλων των ιατρών αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία τροποποίηση αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας.

Καλεί τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και τον γ. γραμματέα Μ. Θεμιστοκλέους να επιβεβαιώσουν τη θέση, σύμφωνα με την οποία αφενός δεν θα υπάρξει περιορισμός στην πιστοποίηση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία εξετάσεων και αφετέρου δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επιστράτευσης των προσωπικών ιατρών.

«Αγωνιστήκαμε για την πιστοποίηση στη συνταγογράφηση όλων των ιατρών. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ιατρικού κόσμου και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία τροποποίηση αυτής της διαδικασίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή επιστράτευσης των ιατρών.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας