29 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΑ: Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης φορέων παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας προς άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους

Κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης φορέων παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας προς άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους, εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι τροφείου είναι νομικά πρόσωπα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ που είτε διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Θεραπευτηρίου Χρονίων Πασχόντων, είτε είναι ΝΠΔΔ (μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα) που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ωφελούμενοι για τους οποίους καταβάλλεται τροφείο είναι τα άτομα που διαβιούν στις δομές, διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι :α) Ασφαλισμένοι Ασφαλιστικών Οργανισμών που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, β) ανασφάλιστα άτομα τα οποία είναι άπορα (το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.800,00 ευρώ), γ) άτομα για τα οποία καταβάλλεται τροφείο κατά την δημοσίευση της παρούσας.

Το ποσό του τροφείου ορίζεται στα 34,63 €, ημερησίως. Τα καταβαλλόμενα τροφεία δεν μπορεί να υπερβαίνουν ανά ημέρα τον αριθμό των αδειοδοτημένων κλινών ή την πραγματική δυναμικότητα των φορέων, με εξαίρεση τις εισαγωγές κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Δεν καταβάλλεται τροφείο για τις ημέρες που ο ωφελούμενος διανυκτέρευσε εκτός δομής, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής σε νοσοκομείο εάν οι ημέρες αυτές υπερβαίνουν τις 30 συναπτές. Δεν αποδίδεται τροφείο για άτομα, για τα οποία ο φορέας λαμβάνει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για την ίδια υπηρεσία.

Στο καταβαλλόμενο ημερήσιο τροφείο συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη και μέσα που κρίνονται απαραίτητα για την παροχή των ακόλουθων υπηρεσιών:

Υγιεινή διαμονή προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε κατηγορίας περιθαλπόμενων καθώς και ασφαλή και άνετη διαβίωση τους. Στα είδη προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά τα υποσέντονα οι πάνες και κρέμες συγκάματος.

Υγιεινή και επαρκή διατροφή ανάλογα με την κατάσταση της υγείας κάθε περιθαλπόμενου με ελάχιστο ημερήσιο όριο στις 1.600 θερμίδες με τη σωστή ποιοτική σύνθεση.

Συνεχή φροντίδα για την ατομική καθαριότητά τους καθώς και την καθαριότητα των χώρων της Μονάδας.

Τακτική ιατρική παρακολούθηση καθώς και έγκαιρη και κατάλληλη για κάθε περιθαλπόμενο ιατροφαρμακευτική βοήθεια και πρόσκαιρη νοσηλεία, η οποία περιορίζεται στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τη μέριμνα για την έγκαιρη εισαγωγή στο ενδεδειγμένο νοσηλευτήριο.

Δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων διευκόλυνσης των περιθαλπόμενων (χειρολαβές, χειρολισθήρες, απλά και ειδικά μπαστούνια, κ.λπ.).

Προσφορά και διευκόλυνση απασχόλησης, ψυχαγωγία, ψυχολογική βοήθεια, ανάλογα με την ηλικία, κατάσταση και περίπτωση του περιθαλπόμενου.

Φυσικοθεραπεία με την εφαρμογή απλών φυσιοθεραπευτικών ή κινησιοθεραπευτικών μεθόδων με μέριμνα για την περαιτέρω ειδική θεραπείας σε φυσικοθεραπευτήρια, αν κριθεί απαραίτητο.

Διευκόλυνση άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων και συμμετοχής, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή τους, σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξία σεβασμό και ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως της σωματικής και πνευματικής κατάστασης του περιθαλπόμενου.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας