9 Δεκεμβρίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Ενεργοποιεί «κόφτη» για τα φάρμακα που έχουν την υψηλότερη επίδραση στο σύστημα υγείας και στους ασθενείς

Ένα νέο σύστημα για την ταυτοποίηση φαρμάκων που έχουν την υψηλότερη επίδραση στο σύστημα υγείας και στους λήπτες υπηρεσιών υγείας, ενεργοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Η απόφαση προβλέπει τη λειτουργία συστήματος σάρωσης ορίζοντα στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ και σε πρώτη φάση στοχεύει:

Α) στην κατάρτιση ετήσιου πλάνου εργασιών για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Ε.Α.Α.Φ.Α.Χ.) καθώς και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων.

Β) στην οργάνωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάπτυξη χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, εντός Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους θα αποστέλλεται πρόσκληση στους συνδέσμους των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα και θα αναρτάται στην σελίδα του Οργανισμού η οποία θα ζητά από τους ΚΑΚ ή τους τοπικούς αντιπροσώπους να δηλώσουν τα προϊόντα για τα οποία προτίθενται να καταθέσουν αίτηση στην Επιτροπή (Ε.Α.Α.Φ.Α.Χ.) για το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Η δήλωση είναι περιοριστική ως προς την δυνατότητα κατάθεσης προϊόντων εκτός δήλωσης, ενώ δεν είναι δεσμευτική για την μη κατάθεση αίτησης στην Επιτροπή. Η δήλωση-αίτηση θα περιλαμβάνει συνοπτικά τα κάτωθι στοιχεία:

Α) Κατηγορία φαρμάκου (ενδεικτικά θα αναφέρεται εάν αφορά σε νέα δραστική ουσία, βιο-ομοειδή, γενόσημα, επέκταση ένδειξης φαρμάκου ενταγμένου στον Θετικό Κατάλογο & υβριδικά, καλώς καθιερωμένης χρήσης φάρμακα και σταθεροί συνδυασμοί φαρμάκων (10β). Επιπρόσθετα, θα δηλώνεται εάν είναι ορφανό φάρμακο, προηγμένης τεχνολογίας (ATMP) και εάν έχει ενταχθεί στην διαδικασία PRIME του ΕΜΑ).

Β) Στοιχεία φαρμάκου (ενδεικτικά θα αναφέρονται μορφή, περιεκτικότητα, συσκευασία, τρόπος διάθεσης και τιμή όπου εφαρμόζεται).

Γ) Στοιχεία θεραπευτικής ένδειξης (ενδεικτικά θα αναφέρονται ενδείξεις που θα κατατεθούν, εκτίμηση κατάλληλου πληθυσμού και εκτίμηση πληθυσμού στόχου φαρμάκου, αναφορά για επερχόμενες ενδείξεις που θα αδειοδοτηθούν εντός 3 ετίας, εκτίμηση τιμής και εκτίμηση πωλήσεων 3 ετίας).

Η δήλωση-αίτηση θα αποστέλλεται σε συγκεκριμένο λογαριασμό e-mail που θα δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ ή θα συμπληρώνεται συγκεκριμένη φόρμα σε εφαρμογή του web που θα αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Κατά την κατάρτιση της ετήσιας αναφοράς, η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα να αιτείται στοιχεία από τον ΕΟΦ που αφορούν στην επικείμενη αδειοδότηση φαρμάκων και να ζητά την άποψη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), των αναγνωρισμένων από το ΚΕΣΥ ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων καθώς και των συλλόγων ασθενών. Στη συνεχεία θα καταρτίζεται ετήσια αναφορά η οποία θα αποστέλλεται στον Υπουργό Υγείας καθώς και στις Επιτροπές.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας