8 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή-προειδοποίηση φαρμακοβιομηχανίας στην Κομισιόν: Θα σταματήσουμε να παράγουμε φθηνά γενόσημα λόγω της ενεργειακής κρίσης – Τί προτείνουν

Οι ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να σταματήσουν να παράγουν φθηνά γενόσημα φάρμακα, λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και ζητούν αναθεώρηση του τρόπου τιμολόγησης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο όμιλος της βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων Medicines for Europe, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Teva, η μονάδα Sandoz της Novartis κλπ, έστειλε ανοιχτή επιστολή στην Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι θα απαντήσει «σε εύθετο χρόνο».

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δεκαπλασιαστεί για ορισμένα εργοστάσια φαρμάκων στην Ευρώπη και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί μεταξύ 50% και 160%.

Οι συντάκτες της επιστολής ζητούν να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τις κινήσεις της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα γενόσημα να ενταχθούν σε μέτρα ενίσχυσης που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας. Ζητούν επίσης από τις εθνικές υγειονομικές αρχές μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές των φαρμάκων.

Οι φαρμακοβιομήχανοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψουν την παραγωγή γεσοσήμων λόγω του άμεσου και έμμεσου αντίκτυπου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των φαρμάκων που διανέμονται στην Ευρώπη, και πολλά από αυτά αφρούν στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως λοιμώξεις. Αλλά αποτελούν μόνο το 29% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον όμιλο Medicines for Europe.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας