9 Δεκεμβρίου 2022

Δόντια: Επιτρέπεται το σφράγισμα στην εγκυμοσύνη;

Οι προληπτικές εξετάσεις στα δόντια είναι απαραίτητες στην εγκυμοσύνη για την αποφυγή λοιμώξεων, όπως είναι η νόσος των ούλων, η οποία έχει συνδεθεί με την πρόωρη γέννηση.

Ωστόσο, μία από τις πιο συχνές απορίες της εγκύου είναι αν μπορεί, πέρα από τον καθαρισμό, νακάνει σφράγισμα δοντιού, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το Better Health Channel, η οδοντιατρική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται γενικά ασφαλής και ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι ακτινογραφίες μπορεί να είναι ανησυχητικές για πολλές εγκύους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η ακτινοβολία από μια ακτινογραφία δοντιών είναι πολύ μικρότερη από άλλους τύπους.

Επίσης, τα τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται για σφραγίσματα δοντιών θεωρούνται επίσης χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Mayo Clinic, οι γυναίκες που έχουν σφραγίσματα ή πρέπει να κάνουν εξαγωγές κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν έχουν υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων κατά τη γέννηση.

Ορισμένες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν την οδοντιατρική εργασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου γνωρίζοντας ότι είναι ο πλέον ευάλωτος χρόνος ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν βλάβη στο μωρό για εκείνες που επιλέγουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Επίσης, εάν απαιτείται οδοντιατρική εργασία εκτός έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, συνήθως αναβάλλεται μέχρι και μετά τη γέννηση.

Πιθανά οδοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα πιο συχνά οδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η έγκυος είναι:

  • ουλίτιδα
  • φθορά του σμάλτο των δοντιών
  • τερηδόνα

Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό η έγκυος να διατηρεί καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.

Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για την αποφυγή αιμορραγίας είναι απαραίτητο.

Επίσης, καλό είναι να βουρτσίζει τα δόντια της αμέσως μετά τον εμετό, ώστε να μη καταστραφεί το σμάλτο των δοντιών.

Πηγή: marsfielddentalcare.com.au

 

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας