8 Δεκεμβρίου 2022

Αλλάζουν τα ΚΕΠΑ: Με μια επίσκεψη η πιστοποίηση αναπήρων – Ηλεκτρονικά πλέον οι υπηρεσίες, όλες οι αλλαγές για τα άτομε με αναπηρία

Αλλάζουν τα Κέντα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ και η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Μέχρι σήμερα απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών.

Τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εκδήλωση για την νέα διαδικασία των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους πολίτες.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε παροχή της πολιτείας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κα.) δεν απαιτούνται ξεχωριστές αιτήσεις, ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Πλέον, με τη νέα διαδικασία, μία μόνο εξέταση και μία μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Ο δικαιούχος θα λαμβάνει ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια θα κάνει αίτηση στον αρμόδιο φορέα (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ κλπ) για τη λήψη της παροχής.

Επιπρόσθετα, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ, που μέχρι τώρα κατέβαλαν οι πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ. Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Κάρτα Αναπηρίας και Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το επόμενο διάστημα καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα.

Θεσπίζεται η Κάρτας Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Μία κάρτα που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το δημόσιο. Η σταδιακή έναρξη λειτουργίας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2022.

Αναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν ιατροί και από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το δυναμικό του σώματος για να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις και παράλληλα εμπλουτίζεται με νέες και σύγχρονες ειδικότητες.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας