31 Ιανουαρίου 2023

Παραλλαγή Κένταυρος: Εντοπίστηκαν ακόμη 2 κρούσματα στην Ελλάδα – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Ακόμη δυο κρούσματα από την παραλλαγή Κένταυρος του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Πλέον, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Κένταυρος στη χώρα μας ανέρχονται σε τρία, με τους ειδικούς να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Το στέλεχος αυτό εμφανίστηκε πρώτη φορά στις αρχές Μαϊου στην Ινδία και χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα. Ωστόσο φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες. Εκτός από την Ινδία, η υποπαραλλαγή «Κένταυρος», έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων σε Χιλή, Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022:

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.668 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.935 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 13 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 91,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 4,7%.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας