31 Ιανουαρίου 2023

ΠΦΥ & Claw back: Επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση την Πέμπτη του Υπουργού Υγείας και Εκπροσώπων του κλάδου

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. αναμένεται να βρεθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και το claw back. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 16:30, ορίστηκε μετά την κινητοποίηση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την προηγούμενη Παρασκευή.

Στο τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας παραδόθηκε στο Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλο, λόγω απουσίας του Υπουργού Υγείας, Υπόμνημα με τα αιτήματα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ.

Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, το Συντονιστικό αναφέρει: «έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι στα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία μας! Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας για να καλύπτουμε το 40% των εξετάσεων που δεν πληρώνει το κράτος εξαιτίας των ανεπαρκών προϋπολογισμών που καταρτίζει!».

Σε άλλο σημείο το Συντονιστικό υποστηρίζει πως «ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό. Διαμαρτυρόμεθα απέναντι στις περικοπές των δεδουλευμένων μας που πλέον μετρούν πάνω από 10ετία και αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 1,02 δις ευρώ!».

Στα αιτήματα του κλάδου, περιλαμβάνονται:

1) Χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022, ώστε ό,τι εξέταση εκτελείται να αποζημιώνεται στο ακέραιο με τιμές ΦΕΚ.

2) Αναστολή της προείσπραξης του 70% του claw back από τις πληρωμές.

3) Διαγραφή του claw back των προηγούμενων ετών.

4) Άμεση εφαρμογή θεσμικών μέτρων με στόχευση τον μηδενισμό του claw back του 2023.

5) Συζήτηση για τα ποιοτικά κριτήρια από μηδενικής βάσης.

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του ΙΣΑ έδωσαν δυναμικό παρών, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον ιατρικό κόσμο, σε συσπείρωση και ενότητα, για να πετύχει τις δίκαιες διεκδικήσεις του. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, τόνισε τα εξής:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Και γιατροί απλήρωτοι δεν μπορούν να επιβιώσουν, θα κλείσουν και θα μεταναστεύσουν. Ζητάμε εδώ και τώρα, κατάργηση του clawback και στήριξη των ιατρείων της γειτονιάς. Οι γιατροί και τα εργαστήρια, έβαλαν πλάτη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλήρωσαν από την τσέπη τους, για να στηρίξουν το σύστημα υγείας, κατά τη δύσκολη ώρα. Τώρα το Υπουργείο Υγείας οφείλει να τους πληρώσει για όσα έκαναν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κλειστά ιατρεία, σημαίνει γιατροί που μεταναστεύουν στο εξωτερικό και παράδοση της υγείας του πολίτη, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα βάλουν τους δικούς τους όρους. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για το εξωτερικό πάνω από 20.000 γιατροί που δεν μπορούν να επιβιώσουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση θέλει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και καλούμε το Υπουργείο Υγείας να το διασφαλίσει κάνοντας το αυτονόητο, να πληρώσει στους γιατρούς αυτά που τους χρωστάει. Χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορεί να υπάρξουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας