30 Σεπτεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική

Στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η Όμικρον είναι πράγματι πιο μεταδοτική ανακάλυψαν οι επιστήμονες. αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν 3 στοιχεία-κλειδιά που αποδεικνύουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον -και οι υποπαραλλαγές της- είναι πολύ μεταδοτικές.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Gladstone στην Καλιφόρνια σε συνεργασία με την startup εταιρεία Curative Inc. αποκαλύπτουν τα νέα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα μοναδικά χαρακτηριστικά μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, οι ερευνητές μελέτησαν τα VLP (σωματίδια που μοιάζουν με ιούς) αντί για τον ίδιο τον ιό για λόγους ασφαλείας.

Στη έρευνα τους, ανέλυσαν δηλαδή χαρακτηριστικά τεσσάρων μοντέλων VLP τεσσάρων αξιοσημείωτων παραλλαγών του SARS-CoV-2: Όμικρον, Δέλτα, B.1.1 και B.1. Όλα δοκιμάστηκαν έναντι δειγμάτων αντι-ορών που ελήφθησαν από μολυσμένους ασθενείς.

Διαπίστωσαν ότι οι αντι-οροί από ασθενείς ήταν περίπου 15 φορές λιγότερο αποτελεσματικοί έναντι της Όμικρον από το Β.1, το αρχικό στέλεχος, παρόλο που η εξουδετερωτική δράση των δύο δόσεων του εμβολίου αυξήθηκε. Και εξετάζοντας πιο προσεκτικά τη μετάλλαξη N που κάνει την Όμικρον διαφορετική από άλλα στελέχη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επέτρεψε στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα-ξενιστές πιο εύκολα και του έδωσε επίσης 4,5 φορές υψηλότερη συγκρότηση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την αποτελεσματικότητα των τεσσάρων κύριων τύπων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Covid-19 και διαπίστωσαν ότι μόνο μία λειτούργησε καλά έναντι της Όμικρον- το μονοκλωνικό αντίσωμα μπεμπτελοβιμάμπη (bebtelovimab).

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας