11 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Ποιο σύμπτωμα επιμένει ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία – Πώς εκδηλώνεται

Το σύμπτωμα που κυριαρχεί έως και ένα χρόνο μετά, στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με βαριά Covid-19, είναι η κόπωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Μετά από παρακολούθηση -άνω του ενός έτους- ασθενών με βαριά νόσο που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος Covid-19, αποδείχθηκε ότι το σύμπτωμα που κυριαρχούσε ήταν η κόπωση.

Και συγκεκριμένα, από τους 104 ερωτηθέντες οι 67 δήλωσαν ότι ένιωθαν κόπωση, στη μελέτη του Πανεπιστημίου Gothenburg και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα -κυρίως άνδρες- είχαν χρειαστεί μηχανική υποστήριξη αναπνοής κατά την παραμονή τους στη ΜΕΘ, ενώ ένας μικρός αριθμός ασθενών αντιμετωπίστηκε με παροχή οξυγόνου.

Οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Τι έδειξε η μελέτη για τα συμπτώματα που επιμένουν

Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας:

  • Το 22,8% (24 άτομα) δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ ή πολύ σποραδικά την ενέργεια να επιτελέσουν λειτουργίες της καθημερινής ζωής.
  • Το 20% (21 άτομα) δήλωσαν ότι πάντα ή συχνά δυσκολεύονταν να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες.
  • Το 19% (20 άτομα) δήλωσαν ότι συχνά ή πάντα ένιωθαν νοητικά «άδειοι» ή εξαντλημένοι
  • Οι 70 από τους 104, το 67,3% ανέφεραν ότι ένιωθαν σωματική κόπωση.

Ένα περίεργο εύρημα που μένει να διερευνηθεί είναι, πώς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωναν λιγότερη κούραση σε σύγκριση με τους νεότερους (ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 58,2 έτη και 29 ασθενείς ήταν άνω των 65 ετών). Σημαντικός παράγοντας στα συμπτώματα, ήταν και η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.

Υπάρχουν ακόμη στοιχεία της μελέτης, ωστόσο, τα οποία δεν έχουν επαρκώς αναλυθεί, ενώ αναμένεται οι ερευνητές να εξετάσουν και τις συχνότερες επιπλοκές που εμφάνισαν οι ασθενείς.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας