11 Αυγούστου 2022

Κόντρα ΕΟΠΥΥ – Νεφροπαθών: Ο νέος Οργανισμός, τα φαρμακεία και οι… σκοπιμότητες

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, μετά τη δημοσιοποήση του προς έγκριση νέου Οργανισμού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως με τον νέο Οργανισμό επιχειρείται κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς εν περιλαμβάνεται αναφορά στη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων. «Για πρώτη φορά το σχέδιο Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ σιώπησε εκκωφαντικά για το θέμα αυτό κι έτσι η δυνατότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αδρανοποιείται», αναφέρει χαρακτηρισιτκά ο Σύνδεσμος.

Σε επιστολή του ο Σύνδεσμος προς τον υπουργό Υγείας, τον καλεί να πάρει θέση και να απαντήσει στο ερώτημα: «έχει το δικαίωμα ίδρυσης νέων φαρμακείων ο ΕΟΠΥΥ; Και αν ναι, γιατί δεν αναφέρεται στον Οργανισμό;».

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς και, μετάξύ άλλων, επισημαίνει:

Στο εγκριθέν από το Διοικητικό Συμβούλιο σχέδιο Οργανισμού, συμπεριλήφθηκαν τα υφιστάμενα φαρμακεία του Οργανισμού αλλά και αυτοτελή τμήματα και αποκεντρωμένα γραφεία στην Περιφέρεια, συνολικά 56 σε όλη την επικράτεια, όλα προς το σκοπό της καλύτερης και συνολικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εφόσον προταθούν σε εισήγηση των συναρμόδιων υπηρεσιών, αλλαγές στα σημεία εξυπηρέτησης ή στις αρμοδιότητες των υφιστάμενων δομών, θα εξετάσει και θα ενσωματώσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο ΠΔ που έχει ήδη εγκριθεί.

«Τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα (με τρία αποκεντρωμένα γραφεία εξυπηρέτησης σε κάθε νομό) όσο και σε άλλους ηπειρωτικούς νομούς, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει, και θα συνεχίσει να διαθέτει, φαρμακεία και σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του. Συνεπώς είναι εντελώς παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι κλείνουν φαρμακεία, πολλώ δε μάλλον όσα δεν είχαν συσταθεί ως τέτοια, αλλά ήταν σημεία που εξυπηρετούσαν και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και ως προς την παροχή της φαρμακευτικής τους περίθαλψης», αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τη δυνατότητα του Οργανισμού ως ΝΠΔΔ να ιδρύει φαρμακεία, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τονίζει πως βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (ν.4622/19), η οργάνωση και λειτουργία των φορέων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και των εποπτευόμενων από αυτούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των Ανεξάρτητων Αρχών, καθορίζονται με Οργανισμούς, οι οποίοι καταρτίζονται, αντικαθίστανται ή τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού ή του Πρωθυπουργού, κατά περίπτωση, και των αρμόδιων Υπουργών για τον προϋπολογισμό και για θέματα οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας