8 Δεκεμβρίου 2022

Πολυβιταμίνες: Βοηθούν πραγματικά την υγεία μας;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν καθημερινά πολυβιταμίνες. Θεωρούν πως αυτές θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα τους βοηθήσουν να καλύψουν πιθανές διατροφικές ελλείψεις. Είναι όμως έτσι;

Όσοι παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών ωστόσο, με την ελπίδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου, απλά σπαταλούν χρόνο και χρήμα, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Πολυβιταμίνες και υγεία

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η παλιά συμβουλή για την πρόσληψη των βιταμινών μέσω μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, είναι απολύτως βάσιμη.

Οι Βρετανοί ξοδεύουν 430 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε συμπληρώματα βιταμινών. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια Βρετανοί λαμβάνουν καθημερινά κάποια μορφή συμπληρώματος.

Οι πολυβιταμινούχες κάψουλες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς περιέχουν ένα μείγμα από περίπου 12 βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές.

Η Ένωση Κατασκευαστών Υγιεινών Τροφών, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία συμπληρωμάτων, υποστηρίζει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσω της διατροφής τους.

Ελάχιστα είναι ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η λήψη πολυβιταμινών σε μορφή δισκίου προλαμβάνει κάποιες παθήσεις.

Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, υπογράφουν την τελευταία μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 21.442 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 60 για μια περίοδο πέντε ετών, δίνοντας στους μισούς από αυτούς πολυβιταμίνες και στους υπόλοιπους εικονικό χάπι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για τη χρήση πολυβιταμινών για τη θεραπεία του καρκίνου ή της καρδιακής νόσου.

Γι’ αυτό συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να ψάχνουν για ένα «μαγικό συνδυασμό χαπιών» για να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι οι έγκυες μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη βιταμινών όπως το φολικό οξύ που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που έχουν έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες.

Πηγή: JAMA

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας