8 Δεκεμβρίου 2022

Πανδημία: Πώς επηρέασε το βάρος μας

Αντίθετα με αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα, οι ειδικοί λένε τώρα πως τα lockdown που έφερε η πανδημία δεν μας έκαναν παχύτερους. Μάλιστα, σημειώθηκε μικρότερη αύξηση του βάρους από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τη χρονιά πριν την εμφάνιση του ιού, οι άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους κατά 280 γραμμάρια κατά μέσο όρο.

Αλλά οι ενήλικες αύξησαν το βάρος τους κατά μόνο 90 ​​γραμμάρια κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες της πανδημίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματά τους, που βασίζονται σε 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ακυρώνουν τις ανησυχίες ότι ο εγκλεισμός επιδείνωσε την κρίση της παχυσαρκίας.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας παρουσιάζουν ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του πρόχειρου φαγητού και της καθιστικής ζωής.

Μελέτη για τη δημόσια υγεία στην Αγγλία που διεξήχθη πέρσι, υποστήριζε ότι πάνω από το 40% των ενηλίκων στη Μ. Βρετανία πήραν κατά μέσο όρο 3 κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αιτίες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών για την αντιμετώπιση του πανδημικού στρες και οι παραγγελίες φαγητού απέξω.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Ελέγχου Βάρους και Διαβήτη του Νοσοκομείου Miriam στο Ρόουντ Άιλαντ εξέτασαν τα αρχεία 102.889 ενηλίκων, που ήταν κατά μέσο όρο γύρω στα 50 και παχύσαρκοι.

Κατέγραψαν το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων δύο φορές πριν από τα πρώτα lockdown, τον Μάρτιο του 2020.

Οι επόμενες μετρήσεις έγιναν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να φανούν οι επιπτώσεις των περιορισμών του κορονοϊού.

Τα αρχικά ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι πήραν 220 γραμμάρια την περίοδο μετά το lockdown. Πριν από τον πανδημία είχαν πάρει 180 γραμμάρια.

Η διαφορά δεν θεωρήθηκε σημαντική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν ότι τα lockdown τροφοδότησαν την αύξηση βάρους.

Αλλά όταν εξέτασαν 83.678 συμμετέχοντες που μέτρησαν το βάρος τους μόνοι τους, τα αποτελέσματα άλλαξαν.

Σε αυτή την ομάδα συμμετεχόντων, οι άνθρωποι πήραν τριπλάσιο βάρος πριν από το lockdown σε σχέση με το μετά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον επιθεώρηση JAMA Network Open και δεν αποδεικνύει τελεσίδικα ότι τα lockdown λόγω Covid δεν μας έκαναν παχύτερους.

Ο λόγος είναι ότι δεν εξέτασε πώς άλλαξε η διατροφή ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παχυσαρκία έγινε υψίστης σημασίας θέμα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα 2/3 των ενηλίκων Βρετανών είναι παχύσαρκοι ενώ ανάλυση της Cancer Research UK τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει το 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 73,6% των ενηλίκων θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστον 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και ενοχοποιείται για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας