17 Αυγούστου 2022

Εθνικό Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Εστάλησαν ήδη τα πρώτα 1.000 SMS για δωρεάν προληπτική μαστογραφία

Τα πρώτα 1.000 μηνύματα (SMS) για δωρεάν προληπτική μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, εστάλησαν ήδη σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, οι οποίες διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «ποτέ δεν έχει γίνει στη χώρα μας τέτοιο πρόγραμμα, όπως αυτό του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η κα Αγαπηδάκη, πρόσθεσε, πως «αυτό που είχε γίνει από το 2017, είναι ότι είχε αποζημιωθεί η ιατρική εξέταση και γινόταν μαστογραφία στη γυναίκα με βάση την εκτίμησή του για τους παράγοντες κινδύνου που αντιμετώπιζε ανεξάρτητα από ηλικία. Εδώ μιλάμε για οργανωμένα προγράμματα δημόσιας Υγείας, για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό».

Όπως είπε, για κάθε 45 με 50 γυναίκες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες αυτού του ηλικιακού γκρουπ 50 έως 69 ετών κερδίζουν ένα έτος ζωής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα.  Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο σταδιακά θα επεκταθεί και σε εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου και παχέος εντέρου.

Το μήνυμα περιλαμβάνει και το σχετικό παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και οι ενδιαφερόμενες θα επιλέγουν ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία εντός του 2021. Επίσης, στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας