17 Αυγούστου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές – Κανένα κρούσμα με εγχώρια μετάδοση στη χώρα μας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την ευλογιά των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος. Και τα δύο κρούσματα αφορούν σε εισαγόμενα περιστατικά, καθώς και οι δύο ασθενείς είχαν ιστορικό με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σύμφωνα με την οποία, η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.

Πιο αναλυτικά, η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για την μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων ανέφερε πως η νόσος κρατάει περίπου 4 εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη θα κάνει μια ενημέρωση για το πόσα κρούσματα υπάρχουν και την προσοχή που θα πρέπει να έχει ο κόσμος ειδικά στις μετακινήσεις του και τις διακοπές.

Τόνισε ότι δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση. Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας