17 Αυγούστου 2022

Πνεύμονες: Το πρήξιμο στις άκρες δαχτύλων ίσως υποδηλώνει σοβαρή πάθηση

Η πνευμονική ίνωση είναι μια χρόνια νόσος στους πνεύμονες. Είναι όταν ο ιστός που περιβάλλει τους αερόσακους στους πνεύμονες δημιουργεί ουλές. Αυτές οι ουλές (ίνωση), δυσκολεύουν το σώμα να περάσει αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κοινά συμπτώματα της πνευμονικής ίνωσης περιλαμβάνουν δύσπνοια, επίμονο βήχα, απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και χρόνια κόπωση.
Εάν ένα άτομο έχει πνευμονική ίνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει λάβει θεραπεία, η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.

Αυτό είναι γνωστό και ως digital clubbing και είναι συχνό στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονική ίνωση, μια χρόνια πνευμονική πάθηση στην οποία δημιουργούνται ουλές στον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει:

  • πνευμονικά αποστήματα
  • κυστική ίνωση
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • χρόνια πνευμονική λοίμωξη

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τις υποκείμενες αιτίες του πρηξίματος στα άκρα των δαχτύλων, γνωρίζουν ότι συμβαίνει όταν το σώμα πασχίζει να περάσει αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, συγκεντρώνεται υγρό στα άκρα των δαχτύλων, κάτι που τους προκαλεί διόγκωση και τα κάνει πιο “στρογγυλά”.

Tι πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με το Pulmonary Fibrosis News, το digital clubbing τυπικά συμβαίνει σταδιακά, με τα νύχια να ανασηκώνονται πρώτα από το υπόστρωμα των νυχιών. Από εκεί, οι άκρες των δακτύλων γίνονται βολβώδεις και αρχίζουν να διογκώνονται. Το υπόστρωμα των νυχιών μπορεί επίσης να γίνει πιο μαλακό και τα νύχια μπορεί να φαίνονται σαν να “επιπλέουν αντί να είναι στερεωμένα». Συχνά «σχηματίζουν πιο έντονη γωνία με την επιδερμίδα» και μπορούν επίσης να καμπυλώσουν απότομα προς τα κάτω με κυρτό τρόπο.

Άλλα συμπτώματα πνευμονικών παθήσεων μπορεί να αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά το εν λόγω πρήξιμο στις άκρες των δαχτύλων τείνει να αναπτύσσεται μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Το πρήξιμο στις άκρες των δαχτύλων μπορεί επίσης να υποδηλώνει διάφορες άλλες παθήσεις

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία του digital clubbing και το 65% των ατόμων με πνευμονική ίνωση εμφανίζουν επίσης αυτό το σύμπτωμα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι αποτέλεσμα άλλης υποκείμενης κατάστασης. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων και των λοιμώξεων στην επένδυση των θαλάμων ή των βαλβίδων της καρδιάς.

Σε άλλες, σπανιότερες περιπτώσεις, το πρήξιμο στα άκρα των δαχτύλων μπορεί να σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • κοιλιοκάκη
  • ηπατική νόσο
  • δυσεντερία
  • νόσος του Graves
  • διαταραχή του θυρεοειδούς
  • κάποιος τύπος καρκίνου

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας