11 Αυγούστου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα – Τα εργαλεία διαχείρισης της νόσου δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 20 χώρες, όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική, έχουν αναφέρει κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότερα από 300 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Ενώ σήμερα, Ουγγαρία και Νορβηγία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το πρώτο κρούσμα στην Ουγγαρία αφορά σε άνδρα 38 ετών και οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν εάν ταξίδεψε στο εξωτερικό πρόσφατα. Στην Νορβηγία, ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και το κρούσμα συνδέεται με το συνεχιζόμενο ξέσπασμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως «τα εργαλεία για τη διαχείριση της νόσου, όπως τα άμεσα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα, τα εμβόλια και οι θεραπείες, πιθανότατα δεν θα είναι αμέσως ή ευρέως προσβάσιμα».

Από τις 7 Μαΐου που η Βρετανία ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, περίπου 400 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ σε σχεδόν 20 χώρες, στις οποίες συνήθως δεν υπάρχει ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων συνδέεται με την ευλογιά, η οποία προκαλούσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο κάθε χρόνο πριν από την εξάλειψή της το 1980. Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο ήπια και η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλεται αναρρώνει σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Στα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνονται υψηλός πυρετός, πρήξιμο στους λεμφαδένες και εξάνθημα που μοιάζει με αυτό της ανεμοβλογιάς.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας