11 Αυγούστου 2022

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: Συνεδριάζει σήμερα – Στο τραπέζι η ευλογιά των πιθήκων και ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού

Συνεδριάζει σήμερα Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ευλογιά των πιθήκων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο του εμβολιασμού κατά περίπτωση έναντι της νόσου, μετά και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η Επιτροπή δηλαδή θα εξετάσει τις ομάδες πληθυσμού και τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της ευλογιάς. Σε πρώτη φάση εξετάζεται ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος. Ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

Προς το παρόν, το σενάριο μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού φαίνεται να απομακρύνεται καθώς η επιδημιολογική επιτήρηση δεν δείχνει υψηλή μολυσματικότητα του ιού. Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι ειδικοί να προχωρήσουν σε σύσταση για καραντίνα των ασθενών και των στενών επαφών, για διάστημα 21 ημερών.

Άλλωστα και το ECDC χθες, κάλεσε τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό τυχών κρουσμάτων και στην ιχνηλάτισή τους. Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων

Στον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων αναφέρεται σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Όπως σημειώνει: «Με σχεδόν 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ξεκίνησε – εύλογα για τους πιο ευάλωτους- η ανησυχία για νέους πιθανούς περιορισμούς λόγω μιας νόσου που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο ιός που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορωνοϊό. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς.

Δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα, πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα. Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες.

Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Γιατί η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουλικά μεταδιδόμενη νόσος».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας