17 Αυγούστου 2022

Πιο κοντά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές

Μεγάλη πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα συμβεί αν η χώρα μας δεν δώσει εντός δύο μηνών επαρκείς εξηγήσεις για την πλημμελή εφαρμογή των κανόνων που απορρέουν από την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ).

Σύμφωνα με την οδηγία οι δημόσιες αρχές υποχρεώνονται  να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία). Στην Ελλάδα τα χρέη προς ιδιώτες αυξάνονται και παρότι η χώρα μας έχει προωθήσεις ρυθμίσεις που προβλέπουν την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω κανονιστική ρύθμιση συνιστά παραβίαση των ενωσιακών κανόνων όπως ερμηνεύονται από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα  όπου πέρα την επισήμανσης, τονίζεται ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί μειώνουν τη ρευστότητά, εμποδίζουν την ανάπτυξή και περιορίζουν την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο. Επιπλέον μειώνουν την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο τρίμηνο του έτους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,540 δισ. ευρώ (μαζί με τα χρέη σε εφορίες). Ειδικότερα στο χώρο της Υγείας, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 205 εκατ. ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και άλλα 268 εκατ. ευρώ οι υπόλοιποι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης. (Σύνολο 473 εκατ. ευρώ).
  • 1,056 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι οφειλές των νοσοκομείων. (Στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 739 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει μεγάλο ρυθμό αύξησης).

.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας