9 Δεκεμβρίου 2022

Ύπνος: Οι κοινές διαταραχές ύπνου και τα συμπτώματά τους

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι προϋπόθεση για να έχουμε ενέργεια και καθαρό μυαλό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα μας προστατεύει από παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Oι επιπτώσεις των διαταραχών του ύπνου είναι πολλές και ποικίλες.

Αν έχετε αυξημένο στρες είναι πιθανό να ευθύνεται ο κακός ύπνος και όχι ο φόρτος εργασίας. Αντίστοιχα, αν έχετε πάρει βάρος τελευταία, η αιτία μπορεί να είναι κάποια διαταραχή του ύπνου.

Ύπνος: Τα βασικά συμπτώματα κοινών διαταραχών του ύπνου

  • Ναρκοληψία: Εάν κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα και δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά όταν τρώτε, οδηγείτε κ.λπ. τότε κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS), οι αιφνίδιες, έντονες και ανεξέλεγκτες κρίσεις υπνηλίας αποτελούν ένδειξη-κλειδί για τη ναρκοληψία, μια διαταραχή που συνεπάγεται απορρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Δοκιμάστε να παρατείνετε τη διάρκεια του ύπνου σας κατά μισή ώρα για μία εβδομάδα και εάν η υπνηλία παραμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Αϋπνία: Κριτήρια για τη διάγνωση της αϋπνίας είναι η αδυναμία να αποκοιμηθεί κανείς μέσα σε 30 ή και περισσότερα λεπτά από την ώρα της κατάκλισης (ή μετά από μια διακοπή στον ύπνο) με συχνότητα τρεις ή και περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους, όπως η φαρμακευτική αγωγή, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες κινήσεις των ποδιών μπορεί να υποδεικνύουν το σύνδρομο. Στην περίπτωση αυτή, εκδηλώνεται στα κάτω άκρα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα που υποχωρεί προσωρινά με τις έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ποδιών. Πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και ιδίως οι εγκυμονούσες.
  • Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του ύπνου (CRSD): Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός) που τον βοηθά να συγχρονίζεται με το περιβάλλον και την εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Η δυσλειτουργία του σχετίζεται με πολλές αιτίες (π.χ. εργασία σε βάρδιες, τζετ λαγκ λόγω συχνών ταξιδιών).
  • Υπνική άπνοια: Το καθημερινό και έντονο ροχαλητό αποτελεί ένδειξη υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής που συνεπάγεται προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Η υπνική άπνοια συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας