11 Αυγούστου 2022

Κορωνοϊός: Η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ένας από τους παράγοντες για να χτυπήσει κάποιον ο κορωνοϊός είναι η παχυσαρκία. Αυτή όμως όμως ενδέχεται να μειώνει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτό δείχνει νέα μικρή τουρκική επιστημονική έρευνα που παρέχει ενδείξεις ότι η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί επίσης να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού στους εμβολιασμένους που δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον ιό και που δεν έχουν έτσι αποκτήσει “υβριδική” ανοσία (φυσική και εμβολιαστική).

Κορωνοϊός και παχυσαρκία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βολκάν Ντεμιρχάν Γιουμούκ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παχυσαρκίας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), μελέτησαν 124 ανθρώπους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) με μέση ηλικία 42 έως 63 ετών, καθώς και 166 με φυσιολογικό βάρος και μέση ηλικία 39 έως 47 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως είτε με Pfizer/BioNTech είτε με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac (γνωστό και ως Sinovac).

Τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, δείγματα αίματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν, προκειμένου να μετρηθούν τα δημιουργημένα αντισώματα κατά του κορονοϊού. Επίσης διαπιστώθηκε ότι 70 είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό.

Μεταξύ όσων δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNtech, τα επίπεδα αντισωμάτων στους σοβαρά παχύσαρκους ήσαν τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερα, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με κανονικό βάρος (δείκτη μάζας σώματος 18-25).

Στην περίπτωση των παχύσαρκων που είχαν κάνει το κινεζικό εμβόλιο, τα αντισώματα ήταν 27 φορές λιγότερα σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα κανονικού βάρους (άλλη μια σαφής ένδειξη για την μικρότερη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι των δυτικών εμβολίων mRNA).

Μεταξύ όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορονοϊό και είχαν επίσης εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή CoronoVac, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού ήσαν παρόμοια στους σοβαρά παχύσαρκους και σε εκείνους με κανονικό βάρος.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία τού να δοθεί προτεραιότητα και να αυξηθεί ο εμβολιασμός στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία», δήλωσε ο δρ Γιουμούκ, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν έχουν αποκτήσει και κάποια φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου ιδίως μετά την επικράτηση της Όμικρον.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας