30 Σεπτεμβρίου 2023

Διαδίκτυο: Πώς να αναζητήσετε στο Google σωστά τα συμπτώματα της υγείας σαςΤο πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν αποκτούμε ξαφνικά ένα σύμπτωμα είναι να μπούμε στο διαδίκτυο και να ψάξουμε. Τα smartphones αποτελούν πλέον επέκταση των χεριών μας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο από ποτέ να μπούμε στο Google και να αναζητούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Βέβαια οι ειδικοί προειδοποιούν πως η αναζήτηση για την υγεία μας στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει και επικίνδυνη αν δεν γίνεται σωστά.

Πώς να αναζητήσετε στο Google τα συμπτώματα της υγείας σας με τον σωστό τρόπο

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 ερεύνησε 723 ασθενείς και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 25% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο ως τον καθοριστικό παράγοντα πριν αναζητήσουν φροντίδα στα επείγοντα. Επιπλέον, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης μετρούν στην πραγματικότητα την επισκεψιμότητα του ιστότοπού τους για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των αριθμών των αιθουσών έκτακτης ανάγκης.

Ενώ η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και αρκετό κακό. Το ακραίο άγχος που προκύπτει από την αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι μια κατάσταση γνωστή ως κυβερνοχονδρίαση, εξηγεί το PsychCentral. Αν και δεν αναφέρονται επίσημα ως διαταραχή ψυχικής υγείας στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), αυτά τα άτομα βιώνουν σημαντική συναισθηματική δυσφορία, την οποία ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι προκαλείται άσκοπα λόγω παραπληροφόρησης, εξηγεί η HuffPost. Aλλά τώρα, οι ειδικοί υγείας εξετάζουν τρόπους μείωσης του άγχους ακολουθώντας μερικές βέλτιστες πρακτικές.

Να επιλέγετε τις πηγές σας στο διαδίκτυο με σύνεση

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν ότι το κλειδί για καλύτερες πληροφορίες υγείας είναι να επιλέγετε τις πηγές σας με σύνεση. Αντί να ξεκινήσετε με μια εκτεταμένη αναζήτηση στο Google, δοκιμάστε να εκμαιεύσετε τις πληροφορίες που αναζητάτε κυρίως από μεγάλους οργανισμούς υγείας, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Mayo Clinic ή Cleveland Clinic, αναφέρει η HuffPost.

Αν ψάχνετε για έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία, τα ιατρικά περιοδικά με κριτικές που περιέχουν επιστημονικές μελέτες μπορεί, επίσης, να είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Ωστόσο, φροντίστε να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος του δείγματος και τυχόν περιορισμούς της μελέτης, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ρητά προς το τέλος της ερευνητικής εργασίας κοντά στην ενότητα των συμπερασμάτων.

Οι όροι αναζήτησης παίζουν σημαντικό ρόλο

Είναι, επίσης, σημαντικό να προσέχετε τους όρους αναζήτησής σας. Μια ανώνυμη νοσοκόμα μίλησε με το Healthline χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας αναζήτησης στο Google που διατυπώθηκε ασύνδετα ως «πόνος στο στομάχι πεθαίνει;». Με αυτήν τη διατύπωση, τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας ενδέχεται να αποφέρουν μόνο πόνους στο στομάχι που σχετίζονται με το θάνατο. Ενώ επιλέγετε προσεκτικά τους όρους αναζήτησής σας, σημειώστε, επίσης, πώς σας κάνουν να νιώθετε τα ίδια τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας, αναφέρει η HuffPost. Το άγχος, το στρες και ο πανικός είναι όλα σημάδια ότι μπορεί να εξυπηρετηθείτε καλύτερα εάν μιλήσετε απευθείας με έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας