17 Αυγούστου 2022

Τσάι: Γιατί πρέπει να πίνουμε καθημερινά

Στον δυτικό κόσμο το πιο γνωστό είδος σε τσάι είναι το μαύρο, αλλά αυτό δεν ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πράσινο τσάι είναι πολύ πιο δημοφιλές στις ασιατικές αγορές και λόγω πληθυσμιακών δεδομένων, και το πιο δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και στα μέρη μας ως εκείνο το ρόφημα που υπόσχεται θαύματα, από απώλεια βάρους, μέχρι θωράκιση από δεκάδες ασθένειες, όμως τι από όλα αυτά ισχύει;

Αρχικά να πούμε τι είναι το πράσινο τσάι. Πρόκειται για φύλλα του φυτού Camellia Sinensis. Ακριβώς όπως και το γνωστό μαύρο τσάι, αλλά με μεγάλες διαφορές στην κατεργασία τους. Δεν έχουν υποστεί τη μακρά έκθεση στον ήλιο και την οξείδωση που έχει περάσει το μαύρο τσάι. Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή καφεΐνης για όποιον θέλει να κόψει τον καφέ, αλλά όχι την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει κάθε πρωί.

Γιατί να πίνουμε καθημερινά τσάι

  • Αντικαρκινική δράση: Το μεγαλύτερο προσόν του πράσινου τσαγιού είναι η αντιοξειδωτική δράση. Ειδικά η ουσία EGCG, είναι ασπίδα για πάρα πολλές από τις γνωστές μορφές καρκίνου παρέχοντας υγεία σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
  • Κάνει καλό στην καρδιά: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι σε συνδυασμό με ήπια άσκηση, το πράσινο τσάι μειώνει κατά 50% τους κινδύνους για κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό γιατί μπορεί και μειώνει την κακή χοληστερόλη και ταυτόχρονα αυξάνει την καλή.
  • Μείωση βάρους: Το πράσινο τσάι δεν είναι κάποιος θαυματουργός λιποδιαλύτης σαν αυτούς που βλέπουμε στις τηλεπωλήσεις, αλλά βοηθάει πολύ. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και η κατανάλωσή του κόβει την όρεξη δίνοντας την αίσθηση του κορεσμού.
  • Εγκεφαλική λειτουργία: Η ECGC δεν προστατεύει μόνο από τις διάφορες μορφές καρκίνου. Η δράση της καθυστερεί και τη γήρανση του εγκεφάλου. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι ασπίδα για τα εγκεφαλικά κύτταρα και εμποδίζει την πτωτική απόδοση που εμφανίζει ο εγκέφαλος μετά τα 40.

Όμως το πράσινο τσάι δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική του κατανάλωση, ενώ σε κάποιες άλλες απαγορεύεται δια ροπάλου. Στις φωτογραφίες πιο πάνω θα δείτε όλα τα όσα προσφέρει το πράσινο τσάι, ενώ στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται.

Γιατί να αποφεύγουμε το τσάι

  • Άγχος και αϋπνία: Η καφεΐνη και η ECGC μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος και το αίσθημα της ανησυχίας ακόμα και σε μικρές ποσότητες σε ευαίσθητους οργανισμούς. Αν παρατηρήσετε αυξημένα επίπεδα στρες εφόσον έχετε βάλει το πράσινο τσάι στη ρουτίνα σας, μάλλον πρέπει να βρείτε τον αντικαταστάτη του.
  • Έλλειψη σιδήρου: Όσοι εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου στο αίμα τους καλό θα ήταν να αποφεύγουν το πράσινο τσάι. Αυτό γιατί το πράσινο τσάι εμποδίζει τη φυσική πρόσληψη σιδήρου που παρέχουν άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Πράσινο τσάι και φαρμακευτική αγωγή: Γενιά υπάρχουν τρεις κατηγορίες φαρμάκων που δεν πρέπει να συνδυάζεται η αγωγή τους με πράσινο τσάι, τα αντικαταθλιπτικά/αντιαγχωτικά, τα φάρμακα που ελέγχουν την πίεση και αυτά που ρυθμίζουν τις ορμόνες.
  • Ηπατική δυσλειτουργία: Η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού εμποδίζει το συκώτι να λειτουργεί όπως πρέπει. Μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι είναι το χρώμα του δέρματος που μπορεί να γίνει κάπως κιτρινωπό. Αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες δεν αποβάλλονται όπως πρέπει από τον οργανισμό και το συκώτι υπολειτουργεί.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας