17 Αυγούστου 2022

Claw back: Στο «κόκκινο» διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για την πορεία του κλάδου

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκεται ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, εξαιτίας του claw back. Σύμφωνα με το Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., η οικονομική κατάσταση των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Σήμερα μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του κλάδου. Προηγήθηκε την Δευτέρα τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού με στελέχη του ΕΟΠΥΥ και θέμα συζήτησης την παρουσίαση του προσχέδιου των ποιοτικών κριτηρίων στα εργαστήρια που εκτελούν εξετάσεις βιολογικών υγρών που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός.

Όπως υποστηρίζει ο κλάδος, μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί το budget για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022, ενώ από την άλλη πλευρά το claw back τρέχει ανεξέλεγκτο. Μάλιστα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την μη προείσπραξη του claw back από τις πληρωμές που αναμένουν για τον μήνα Ιανουάριο 2022 όπως έχει ζητήσει ο κλάδος. Αντιθέτως, θα παρακρατηθεί το 70% του claw back που αντιστοιχεί σε αυτόν τον μήνα βάσει των υποβολών των παρόχων.

Την ίδια ώρα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ελάφρυνσης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το τρέχον έτος, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός για τα post Covid περιστατικά που δεν θα επιβαρύνουν τον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων. Επιπρόσθετα, δεν έχει γίνει η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού και η ένταξη των προληπτικών προγραμμάτων υγείας του προγράμματος Δοξιάδη σε αυτόν, ώστε κάποιες δαπάνες εξετάσεων να βαρύνουν αυτόν τον προϋπολογισμό, του οποίου τα κονδύλια προέρχονται

από το Ταμείο Ανάκαμψης,

Κανένα Διαγνωστικό και Θεραπευτικό πρωτόκολλο δεν έχει εφαρμοστεί για την περιστολή της συνταγογράφησης και την ελάφρυνση των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων, σημειώνει το Συντονισιτκό.

Την ίδια στιγμή, οι διαγνωστικές εξετάσεις εκτελούνται κανονικά από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και το claw back τρέχει με ποσοστά της τάξης του 30%-40%.

«Δεν αντέχει η τσέπη μας άλλο να εκτελούμε 100 εξετάσεις και να πληρωνόμαστε για τις 50. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε πλέον ούτε το λειτουργικό κόστος των μονάδων μας. Ζητάμε το αυτονόητο! Ζητάμε όποια εξέταση εκτελείται να πληρώνεται!», σημειώνει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ..

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας