21 Ιανουαρίου 2022

Γρίπη: 3 συμβουλές αντιμετώπισης για τους άνω των 50

Οποιαδήποτε πτώση στην ανοσία μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε πιο σοβαρές επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Για παράδειγμα να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Δώστε στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερα “όπλα” να καταπολεμήσει τη γρίπη

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, ή τουλάχιστον να συντομεύσετε τον χρόνο αποθεραπείας σας.

  • Ξεκινήστε με καλή διατροφή. Καταναλώστε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σκεφτείτε να προσθέσετε κουρκουμά στις συνταγές σας. Αυτό το κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την φλεγμονή και ενισχύει την ανοσία, λέει η δρ. Alicia Arbaje, ειδική επί γηριατρικής υγείας στο νοσοκομείο Johns Hopkins.
  • Προστατευτείτε με βιταμίνη D. Είναι κρίσιμης σημασίας και όχι μόνο για να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς. “Το να έχετε επαρκή βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό σας να αφομοιώσει το αντιγριπικό εμβόλιο, καθιστώντας το να λειτουργεί καλύτερα”, λέει η δρ. Arbaje.
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε υπό έλεγχο το στρες. Λίγα λεπτά βαθιάς αναπνοής και διαλογισμού την ημέρα ενισχύουν την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε τη γρίπη.
  • Μην ξεχνάτε το παλιό, κλασικό καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο

Κάθε χρόνο, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης εμβολίων κάνουν την καλύτερη αξιολόγηση για το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης και δημιουργούν το κατάλληλο εμβόλιο. Δεν είναι πάντα το ιδανικό (ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε άλλα στελέχη κάθε χρόνο), αλλά είναι πάντα έξυπνο να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη, ειδικά αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας. “Ακόμα κι αν καθυστερήσετε να το κάνετε, αξίζει τον κόπο”, λέει η δρ. Arbaje.

Ρωτήστε για κάποιο αντιικό φάρμακο

Εάν όντως προσβληθείτε από γρίπη, μείνετε σπίτι, πίνετε πολλά υγρά και ξεκουραστείτε και μην προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά πολύ σύντομα. Εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα γρίπης νωρίς, ρωτήστε τον γιατρό σας για κάποιο αντιικό φάρμακο, όπως το Tamiflu. Δεν είναι θεραπεία, αλλά αν ληφθεί νωρίς μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων