21 Ιανουαρίου 2022

Συναισθήματα θυμός: Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε προβλήματα θυμού

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, ο θυμός είναι απαραίτητο συναίσθημα, αφού λειτουργεί σαν προστασία από μια πιθανή απειλή. Ωστόσο, εάν θυμώνετε συχνά, μπορεί να είστε ευεξαπτοι. Ίσως να σας θύμωσε μια λάθος παραγγελία, ή το αυτοκίνητο μπροστά σας που αρνείται να κινηθεί πιο γρήγορα, αλλά αν παρατηρήσετε ότι θυμώνετε εύκολα και με το παραμικρό, ίσως να υποβοσκει κάτι σοβαρότερο.

Σημάδια οξύθυμης ιδιοσυγκρασίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκφράσετε το θυμό σας. Για παράδειγμα, οι φωνές, το σφίξιμο των κοντινών αντικειμένων, ή το κλάμα μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος να εκφράσετε την ενόχλησή σας.  Αλλά όταν μιλάμε για οξυθυμους ανθρώπους, ο θυμός εμφανίζεται συνήθως σε μια σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση. Μια ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία έχει συνήθως εκρήξεις θυμού με πολύ μικρή ή καθόλου προειδοποίηση.

Πώς η οξύθυμη ιδιοσυγκρασία σας επηρεάζει την ευημερία σας

Εάν είστε επιρρεπείς σε απρόβλεπτες και εκτός ελέγχου κρίσεις θυμού, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας αφήσει ανοιχτούς σε πολλά κοινωνικά, σωματικά, ακόμη και ψυχολογικά ζητήματα. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να εκδηλωθούν με τους ακόλουθους τρόπους.

  • Σχέσεις: Όταν δεν μπορείτε να παραμείνετε ψύχραιμοι, τα πάντα, από κάποιον που είναι μπροστά σας στο αγαπημένο σας καφέ ή μια υφιστάμενη εργασία που σας παραδίδεται αργά, μπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού. Αν και όπως είπαμε και παραπάνω είναι κατανοητό και λογικό να εκνευρίζεστε κάποιες φορές, αν αυτό γίνεται συνεχώς και με μεγάλη ένταση, οι άνθρωποι γύρω σας θα αισθάνονται άβολα να αλληλεπιδράσουν μαζί σας, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνική σας ζωή.
  • Σωματική υγεία: Η βαριά αναπνοή, το κόκκινο πρόσωπο και οι παλλόμενες φλέβες είναι μόνο μερικοί από τους ορατούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται ο θυμός. Όμως, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εξωτερικά, η έκφραση του θυμού σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση:Εάν είστε πολύ συχνά θυμωμένοι, μπορεί τελικά να βρεθείτε σε μια κατάσταση, όπου η αρτηριακή σας πίεση είναι διαρκώς αυξημένη. Ο θυμός μπορεί ακόμη και να εμποδίσει το σώμα σας για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση καθώς κοιμάστε. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η αρτηριακή σας πίεση που κινδυνεύει αν είστε συχνά θυμωμένοι. Επειδή ο θυμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση στην παραγωγή κατεχολαμινών και κορτικοστεροειδών, τα οποία επηρεάζουν την απόκριση του σώματος στο στρες, τα συχνά συναισθήματα θυμού μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό και προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας το σώμα σας στην στεφανιαία νόσο.

 Άλλα αρνητικά που ακολουθούν τον θυμό 

Εάν ο θυμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό στον τρόπο ζωής σας, μπορεί σε μια προσπάθεια να ηρεμήσετε τα νεύρα σας μετά από μια έκρηξη ή από την ενοχή σας, να καπνίσετε, να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, να πιείτε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ή να επιδοθείτε στην κατανάλωση λιπαρών τροφών. Προσέξτε λοιπόν, καθώς αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στο παραπάνω κείμενο, ίσως θα σας βοηθούσε να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής, για να αντιμετωπίσετε ο, τι σας βασανίζει. 

 

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων