21 Ιανουαρίου 2022

Δυτική Διατροφή: Ενοχοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα, λένε οι επιστήμονες

Δυτική Διατροφή: Εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από αυτοάνοση νόσο Η αύξηση του επιπολασμού των αυτοάνοσων νοσημάτων σε όλον τον κόσμο μπορεί να αποδοθεί στις δυτικού τύπου δίαιτες, λένε οι επιστήμονες. Σε μια συνέντευξη της Κυριακής, ο James Lee και η Carola Vinuesa του Ινστιτούτου Francis Crick του Λονδίνου δήλωσαν ότι εργάζονται για να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της αυτοάνοσης νόσου. «Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση», είπε ο Λι στον Guardian’s Observer.

«Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν».

Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερων ανθρώπων δεν μπορεί πλέον να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ υγιών κυττάρων και εισβολέων μικροοργανισμών, ο Lee και ο Vinuesa έχουν δημιουργήσει ερευνητικές ομάδες. Ο Lee είπε ότι η μεγαλύτερη πρόσφατη αύξηση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) σημειώθηκε στην Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, που προηγουμένως «σχεδόν δεν είχαν δει τη νόσο».

Η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι οι δίαιτες γρήγορου φαγητού μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να ανεβάσουν τη χοληστερόλη, να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, να εξαντλήσουν την ενέργεια και να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι από το 2013 έως το 2016, το 36,6% των ενηλίκων κατανάλωνε γρήγορο φαγητό μια δεδομένη ημέρα. «Οι δίαιτες γρήγορου φαγητού δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερό μας και οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών», είπε ο Vinuesa.

«Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι», πρόσθεσε.

Οι Lee και Vineusa πρόσθεσαν ότι όσοι δεν έχουν ορισμένες γενετικές ευαισθησίες δεν θα πάθουν απαραίτητα μια αυτοάνοση ασθένεια ακόμα κι αν η διατροφή τους αποτελείται αποκλειστικά από fast food. Προκειμένου να προσδιορίσουν τις γενετικές διαφορές και να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που «υποστηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι», οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνικές που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν κοινά γενετικά πρότυπα.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, απλά δεν είχαμε τα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό, αλλά τώρα έχουμε αυτή την απίστευτη δύναμη να αναλύουμε την αλληλουχία του DNA σε μεγάλη κλίμακα και αυτό έχει αλλάξει τα πάντα», συνέχισε ο Lee. “Όταν άρχισα να κάνω έρευνα, γνωρίζαμε περίπου μισή ντουζίνα παραλλαγές DNA που εμπλέκονταν στην πυροδότηση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερες από 250.”

Ενώ αναπτύσσονται θεραπείες, οι οποίες χρειάζονται, οι ασθενείς δεν είναι πάντα σαφείς και οι θεραπείες χρειάζονται πλέον επειγόντως περισσότερο από ποτέ. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν θεραπείες για τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται σε νέους – ενώ προσπαθούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, να βρουν την πρώτη τους δουλειά και να κάνουν οικογένειες», πρόσθεσε.

“Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χειρουργική επέμβαση ή θα πρέπει να κάνουν τακτικές ενέσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μπορεί να είναι ζοφερό για τους ασθενείς και τεράστια πίεση στις υπηρεσίες υγείας. Ως εκ τούτου, είναι επείγουσα η ανάγκη να βρεθούν νέες, αποτελεσματικές θεραπείες.” Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες περιλαμβάνουν τον λύκο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δείχνει ότι η αυτοάνοση νόσος επηρεάζει 23,5 εκατομμύρια Αμερικανούς, σχεδόν το 80% των οποίων είναι γυναίκες.

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων