20 Ιανουαρίου 2022

CDC: Ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της Covid δεν συνδέεται με επιπλοκές τοκετού

Μια μεγάλη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 40.000 έγκυες γυναίκες δείχνει ότι η λήψη εμβολίου για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αύξησε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων εκβάσεων, όπως πρόωρος τοκετός. Αυτή η μελέτη, μαζί με προηγούμενες έρευνες, υποδηλώνει ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των εγκύων γυναικών ή των νεογνών. Οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε σχέση με όσες γυναίκες νοσούν και δεν είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, μόνο το 41% ​​των εγκύων γυναικών έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19. Αυτό συμβαίνει παρά τις οδηγίες από το CDC και άλλους ιατρικούς οργανισμούς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, που συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε έγκυες. Το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε έγκυες γυναίκες αντανακλά τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19.

Μια μεγάλη μελέτη του CDC προστίθεται τώρα σε προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι η διενέργεια εμβολίου έναντι του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία του νεογέννητου. Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Heather Lipkind, καθηγήτρια στο Yale School of Medicine, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η μελέτη του CDC σε περισσότερες από 40.000 εγκύους προσθέτει στα στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίστηκε με πρόωρο τοκετό ή SGA κατά τη γέννηση (..) ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό του CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Προγενέστερες μελέτες δεν έδειξαν προφανείς ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τα εμβόλια για την COVID-19 για την υγεία των εγκύων ή των νεογνών. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες αφορούσαν μικρό μέγεθος δείγματος ή δεν είχαν ομάδα ελέγχου μη εμβολιασμένων εγκύων. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο του εμβολιασμού κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα αποτελέσματα της γέννησης, αντιμετωπίζοντας τα προγενέστερα κενά.

Για να μελετήσουν την επίδραση του εμβολιασμού στα αποτελέσματα της γέννησης, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά πρόωρου τοκετού και SGA κατά τη γέννηση για εμβολιασμένες και μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες. Το SGA κατά τη γέννηση περιγράφει μωρά που είναι μικρότερα ή λιγότερο ανεπτυγμένα από το 90% των νεογνών της ίδιας ηλικίας κύησης. Η ηλικία κύησης αναφέρεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ξεκινώντας από τη στιγμή της τελευταίας περιόδου του ατόμου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του εμβολιασμού στον πρόωρο τοκετό. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον πρόωρο τοκετό και το SGA στα ποσοστά γεννήσεων χρησιμοποιώντας αρχεία γεννήσεων και ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας από το Vaccine Safety Datalink. Το Vaccine Safety Datalink είναι μια συνεργασία μεταξύ του CDC και εννέα οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης. Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από συμμετέχοντες ιστότοπους υγειονομικής περίθαλψης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων.

Ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 46.079 έγκυες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 16 και 49 ετών, των οποίων οι εγκυμοσύνες εκτιμάται ότι ξεκίνησαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2020. Από τις μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, το 38,4% ήταν Ισπανόφωνες, το 32,2% ήταν λευκές, μη Ισπανόφωνες, το 15,7% ήταν Ασιάτισσες, μη Ισπανόφωνες και το 9,1% ήταν Μαύρες, μη Ισπανόφωνες. Στην ομάδα των εμβολιασμένων εγκύων, τα ποσοστά αυτά ήταν: 24,5, 43, 25,6 και 2,7, αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 21% περίπου των εγκύων γυναικών από τη μελέτη είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον COVID-19 μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021.

Μετά τον έλεγχο των μεταβλητών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός του πρόωρου τοκετού και του SGA κατά τη γέννηση ήταν παρόμοιος σε εμβολιασμένες και μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, το τρίμηνο κατά το οποίο οι συμμετέχουσες έλαβαν την πρώτη δόση ή μονοδοσικό εμβόλιο για COVID-19 δεν επηρέασε τον κίνδυνο πρόωρων τοκετών ή SGA κατά τη γέννηση. Ομοίως, ο αριθμός των δόσεων εμβολίου mRNA που έλαβαν τα άτομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρέασε τον επιπολασμό των δυσμενών εκβάσεων κατά τη γέννηση.

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων