17 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΕΔΗΝ PCR: Τα Νοσοκομεία αγοράζουν PCR από ιδιωτικά διαγνωστικά πολύ πιο φθηνά από 47 ευρώ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην εφαρμογή πλαφόν για μοριακό PCR test στα 47 ευρώ εκ μέρους της Κυβέρνησης, την στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατίθενται δωρεάν τεστ για τους πολίτες ή σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ηυπερασπιστιτική γραμμή της Πολιτείας υπήρξε από την αρχή το γεγονός ότι οι χαμηλότερες τιμές δεν θα έκαναν συμφέρουσα τη διενέργεια των τεστ από μεριάς των διαγνωστικών κέντρων και φαρμακείων στη χώρα. Σας αποτέλεσμα, μόνο τα πολύ μεγάλα διαγνωστικά θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και αυτό θα ζημίωνε τους ίδιους τους πολίτες. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από την σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στις τιμές.

Τι δήλωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Αφενός, η ΠΟΕΔΗΝ έθιξε το γεγονός ότι όλες οι νοσοκομειακές δομές θα έπρεπε 2 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας να διαθέτουν μοριακό αναλυτή, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν τα δικά τους τεστ χωρίς να χρειάζεται σύμβαση με ιδιωτικά εργαστήρια. Ωστόσο, αυτές οι συμβάσεις εμφανίζονται να καλύπτουν πολύ χαμηλότερο κόστος για τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR test) σε σχέση με το πρόσφατο πλαφόν των 47 ευρώ. Ως παραδείγματα δίνονται τα εξής:

  • Το Νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς κατοχύρωσε από τις 27 Απριλίου 2021 τιμή 25,90 ευρώ όταν μάλιστα η λιανική τιμή ανήρχετο σε 60 ευρώ.
  • Ακριβώς την ίδια τιμή κατοχύρωσε και το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.
  • Τα εν λόγω νοσοκομεία ανήρτησαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαγωνισμό για τη διενέργεια μοριακού τεστ κάτω των 18 ευρώ (17,97 ευρώ).

Ταυτόχρονα, στο δελτίο τύπου της η ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε πως με ενδεχόμενη συνταγογράφηση του PCR test από τον ΕΟΠΥΥ, η τιμή θα ήταν γύρω στα 20 ευρώ, δηλαδή σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν για τα νοσοκομεία. Επομένως, το πλαφόν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά υψηλό και σαφώς ευνοεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά.

Κλείνοντας, από την ΠΟΕΔΗΝ ήταν πολύ επικριτικοί ως προς το ρόλο του ΕΟΔΥ: “Ο ΕΟΔΥ δεν είναι Στατιστική Υπηρεσία για να καταγράφει τα κρούσματα και μόνο. Που είναι οι Κινητές Ομάδες Υγείας να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά για να λαμβάνουν δείγματα δωρεών για τεστ κορωνοϊού; Η εξέταση PCR θα πρέπει να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν. Σήμερα παρατηρείται κοσμοσυρροή στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων, πολλοί εκ των οποίων μόνο και μόνο να κάνουν το τεστ επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Επιτέλους σοβαρευτείτε.” 

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων