21 Ιανουαρίου 2022

Kολύμβηση: Πώς επηρεάζει νευροφυσιολογικά τον εγκέφαλο [vid]

Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί από καιρό για τα καρδιαγγειακά της οφέλη. Επειδή περιλαμβάνει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρά κατά την άσκησή της, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά, μειώνοντας τον πόνο σε όλο το σώμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την κατανόηση του πώς το κολύμπι επηρεάζει τον εγκέφαλο έχει γίνει σε αρουραίους, λόγω της γενετικής και ανατομικής ομοιότητάς τους με τον άνθρωπο. Σε μια μελέτη σε αρουραίους, το κολύμπι αποδείχθηκε ότι διεγείρει εγκεφαλικές οδούς που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επιβίωσης των νευρώνων και στη μείωση των γνωστικών επιπτώσεων της γήρανσης. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να οπτικοποιήσουν την απόπτωση και την επιβίωση των νευρώνων στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα.

Ένα από τα πιο δελεαστικά ερωτήματα είναι πώς, συγκεκριμένα, η κολύμβηση ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να εντοπίσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά καθημερινά για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τη μνήμη των αρουραίων βάζοντάς τους να κολυμπήσουν μέσα από έναν ακτινωτό υδάτινο λαβύρινθο που περιείχε έξι βραχίονες, συμπεριλαμβανομένου ενός με μια κρυφή πλατφόρμα.

Οι αρουραίοι έκαναν έξι προσπάθειες να κολυμπήσουν ελεύθερα και να βρουν την κρυμμένη πλατφόρμα. Μετά από μόλις επτά ημέρες εκπαίδευσης στην κολύμβηση, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τη μείωση των λαθών που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ώθηση στη γνωστική λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπου αποκατάστασης της μάθησης και της βλάβης της μνήμης που προκαλούνται από νευροψυχιατρικές ασθένειες στους ανθρώπους.

Αν και το άλμα από τις μελέτες σε αρουραίους στους ανθρώπους είναι μεγάλο, η έρευνα σε ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση της κολύμβησης στην πνευματική οξύτητα στους ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη διανοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι περιορισμένη στον ερευνητικό της σχεδιασμό, καθώς οι συμμετέχοντες δεν τυχαιοποιήθηκαν και επομένως όσοι ήταν κολυμβητές πριν από τη μελέτη μπορεί να είχαν άδικο πλεονέκτημα.

Ακολουθεί βίντεο:

 

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων